La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Macarena no vota Vox

Radiografi­a de la germandat més poderosa i popular; a la seva basílica hi reposa el general Queipo de Llano

- Sevilla

Les germandats i confraries d’Andalusia semblen contradict­òries, com la mateixa Andalusia. Vet aquí la influent germandat de la Macarena: molt sevillana però presidida per un senyor de Santander –el germà gran–, càrrec que comporta la presidènci­a d’honor del Reial Betis però la majoria dels germans grans han estat... sevilliste­s, i a la seva animada basílica reposa, en un lloc destacat, el general Gonzalo Queipo de Llano, un dels militars de la Guerra Civil que menys caritat i compassió cristiana va mostrar amb els vençuts.

“Entro a veure la Verge. Això és com passar davant de casa de la teva mare i no pujar a fer-li un petó”. Francisco Gallardo és un macareno i el dia que va començar el taxi, 22 anys enrere, ni estava tranquil ni coneixia l’adreça que li va demanar un sacerdot. L’home, comprensiu, li va indicar la ruta i li va regalar una estampa de la Verge de la Macarena, que encara porta i mostra. “I en 22 anys no m’ha passat res seriós”. Aparca el taxi i entra en aquesta basílica menor de la

Macarena, una de les poques d’Espanya que poden presumir d’oficiar quatre misses diàries. I no hi assisteixe­n quatre gats...

“Poder fàctic? Tenim una influència molt gran. Parlem d’una germandat amb 16.247 germans i 18 empleats, amb una Verge que ha arribat a 117 països, cosa que ja podem imaginar què suposa per a Sevilla, i amb una processó la matinada del Divendres Sant en què surten 3.700 natzarens...

José Antonio Fernández Cabrero és el germà gran de la Macarena, el primer no andalús des de la fundació de l’entitat,

La Macarena té 16.247 germans i per ingressar-hi exigeix “una vida més o menys ordenada”

cap al 1595, sempre per elecció directa. Un poder dins del poder eclesiàsti­c. Fernández Cabrero va ser reelegit per un altre període de quatre anys el novembre del 2021. Una modernitat: hi ha un límit de dos mandats.

Confraries i germandats han acabat per ser un espai entre social, espiritual i festiu a Andalusia, on es troba el millor i el pitjor de cada casa, de cada casa catòlica. I amb una força social tangible: la germandat de la Macarena és la tercera entitat per socis de Sevilla, i el seu museu, el tercer, per davant del de Belles Arts.

-Imagini’s que vull ser macareno. Quins requisits m’exigirien?

–Tenir una vida més o menys ordenada. Segon: no ostentar cap càrrec polític. I que es reconegui una vida no exactament de virtut però d’ordre, i que cregui en els conceptes de l’Església, els valors humans...

–I això qui ho decideix? –Tota candidatur­a és sotmesa al palau arquebisba­l. A l’arquebisbe i a un equip que dona validesa al procés.

Mentre m’ho penso, em passa pel cap una altra qüestió, molt popular a Google: quan seran traslladad­es d’una capella de la basílica les restes del general Queipo de Llano (cèlebre pels seus discursos implacable­s amb els rojos i la repressió a Andalusia durant la Guerra Civil)?

El germà gran ja s’havia imaginat la pregunta.

-No hi haurà cap trasllat. Ja vam tocar en el seu moment la

Capella, a l’esquerra de l’entrada, a la basílica de la Macarena, on reposen, per “benefactor­s” de la germandat, el general Queipo de Llano i la seva dona, Genoveva tomba de Queipo i se’l va desposseir de tot vestigi que tingués relació amb la llei de la memòria històrica. Es va treure de la tomba el jou i les fletxes i tota exaltació, els vam retirar perquè no ens compliquin més la vida i estar conformes amb la llei. L’anterior presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va tenir a la taula un informe elaborat per membres del seu partit i experts independen­ts que diu que no hi ha res a la Macarena que contradigu­i la memòria històrica. I Juanma Moreno ara tampoc.

Per què? Perquè no tenen base jurídica. Queipo o el general Bohórquez –una altra tomba més discreta però igualment polèmica, auditor dels tribunals de guerra– van ser germans grans, electes, i les decisions van ser preses llavors per la seva condició de benefactor­s: devem el sòl a les gestions de Queipo i l’edificació a les del general Bohórquez.

-Capítol tancat?

-Sí, capítol tancat. La germandat mira, esclar, cap endavant. Per primera vegada en cinc segles, entre els 15 germans de la junta rectora hi ha dones, dues, que ja superen un 30% de l’afiliació.

I en la dimensió caritativa, la Macarena és imbatible. Fernández Cabrero va guanyar de carrer la reelecció amb un programa de fort accent social, que es reflecteix en 24 àrees, entre les quals hi ha la d’ajuda a la immigració, amb un 60% de beneficiar­is musulmans i un 30% de llatins.

-La Macarena vota Vox? –De les eleccions, zero. Aquí l’únic partit polític és el dels germans.

La gent entra i surt de la basílica de la Macarena, la Verge guapa, turistes i sevillans, uns resen i d’altres no. ●

El general i germà gran Queipo de Llano continuarà enterrat aquí, per benefactor, i prou

 ?? Laura leon ??
Laura leon
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain