La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sondejos impulsen el PP andalús

L’enquesta mitjana revela que els populars han canibalitz­at el vot de Ciutadans i que el seu discurs ha desactivat l’esquerra

- Carles Castro laura aragó

Les enquestes funcionen sovint com una barreja de l’anomenat “observador participan­t” i del tan en voga “observador quàntic”. És a dir: “L’observador d’un fet influeix en la manera com aquest fet és percebut”. El resultat d’aquest fenomen és que els sondejos no només detecten l’avanç d’un partit, sinó que contribuei­xen al seu ascens. I aquest efecte sembla que afecta les expectativ­es del PP, tant a Espanya com a Andalusia.

És a dir, a mesura que les enquestes han detectat l’ascens dels populars a costa del declivi de Ciutadans, aquest avanç s’ha vist reforçat en l’onada següent. Per exemple, a finals del 2019 –un any després de les autonòmiqu­es que van obrir la porta a l’alternança a Andalusia–, el PSOE encara mantenia un lleuger avantatge sobre el PP. Tot i això aquest avantatge es va anar invertint al llarg del 2020, fins a registrar un marge de 10 punts a favor del PP a finals del 2021: un 35% dels sufragis per als populars; poc més d’un 25% per als socialiste­s.

Aquesta tendència s’ha reforçat i en la precampany­a recent ja han aparegut sondejos –com els del Centre d’Estudis Andalusos– que situaven els populars a prop del 40% dels vots i deixaven el PSOE per sota del 25%. Això sí, aquesta enquesta situava Vox en un 17%, Cs per sota del 5% i l’esquerra radical (Per Andalusia i Endavant Andalusia) en l’abisme d’un 10% del vot (sis punts menys que el 2018).

Un escenari com aquest suposava, tot i això, que el conjunt del bloc conservado­r havia sumat més d’11 punts en el còmput de fa quatre anys, mentre que les esquerres haurien extraviat gairebé 10 punts en quota de vot. En definitiva, ara el centre i la dreta sumarien més d’un 61% dels sufragis, davant el 50% del 2018 o el 47% del 2012, el seu rècord anterior. Un desenllaç tan insòlit com inèdit.

El sondeig del CIS, en canvi, retornava el PP a un sostre pròxim al 36% i deixava el PSOE per sobre del 25%. A més, suavitzava l’ascens de Vox (de manera que el conjunt del bloc conservado­r aplegava un 55% dels sufragis) i millorava les expectativ­es de Per Andalusia i Endavant Andalusia fins a sumar un 14,4% de les paperetes (només dos punts menys que el 2018).

Aquestes prediccion­s no

El PP s’acosta als 50 escons, molt a prop de la majoria; Vox creix; el PSOE s’estanca a la baixa, i Podem cau

s’allunyen gaire de la mitjana de les enquestes de l’últim mes. L’arrencada de la campanya troba el Partit Popular en una estimació entorn d’un 36% dels vots, i el PSOE en un 25%. Al seu torn, Vox superaria el 16% i l’esquerra alternativ­a (Per Andalusia, amb un 9%, i Endavant Andalusia, amb gairebé un 5%) reuniria, com a l’estudi del CIS, al voltant d’un 14% de les paperetes.

La traducció en escons d’aquest escenari mitjà reforçaria el bloc conservado­r, que passaria dels 59 diputats actuals a 68, ja que el seu percentatg­e de vot total milloraria en vuit punts. Al contrari, l’esquerra perdria almenys cinc punts en quota electoral i fins a 9 diputats dels 50 que va reunir globalment el 2018.

En definitiva, el PP es mou en una forquilla d’escons pròxima als 50 diputats que sembla que li garanteix una majoria relativa davant els partits d’esquerra, que difícilmen­t sumaran més de 45 parlamenta­ris. I en últim extrem, el còmput d’escons dels populars i Vox oscil·la entre 60 i 70, molt per sobre de la majoria absoluta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain