La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turull agafa empenta amb el suport de la militància en la nova etapa de Junts

Puigdemont deixa la presidènci­a amb dures crítiques al Govern i Esquerra

- Iñaki Pardo Torregrosa

El nou secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, va agafar embranzida ahir al congrés míting de la seva formació després de ser el dirigent que va rebre més suports en les votacions, per sobre de la nova presidenta del partit, Laura Borràs.

Sobre el paper hi havia poc en joc a la cita d’Argelers, perquè el repartimen­t de poder i els càrrecs de la nova direcció ja estaven consensuat­s d’abans, per l’acord que van segellar els dos dirigents; però el veredicte de la votació, atès que la candidatur­a pactada no es dirimia en bloc sinó en diferents urnes, permetia posar un termòmetre a la militància de Junts.

Primer per la participac­ió, que en el millor dels casos no va passar del 38%, i segon perquè permetia veure quants vots sumava cada dirigent. I l’exconselle­r en va tenir 1.854, pels 1.776 que va sumar la també presidenta del Parlament, que a més va ser superada per una de les vicepresid­entes, la diputada i alcaldessa de Vic, Anna Erra (1.791), i va quedar tercera.

La lectura, malgrat que el marge no va ser gaire voluminós, és que el sector afí a l’exconselle­r guanya posicions per al que ve, la segona fase del congrés, en què es decidirà el full de ruta i altres qüestions com la política de pactes per al pròxim cicle electoral o què cal fer amb els que ara estan vigents.

Un dels mantres de les setmanes prèvies a l’acord entre els dos líders era que l’exconselle­r comptava amb un ampli suport en els quadres més institucio­nals i que la presidenta de la Cambra arrasava entre les bases. Ningú no va voler que hi hagués un pols –per evitar el risc de ruptura i confrontac­ió–, però avui la fotografia difumina la descripció de fa unes setmanes.

El conclave d’Argelers, més que no pas un congrés, va ser un acte polític en què la direcció sortint, que al seu dia va agafar el comandamen­t en un plató, es va poder acomiadar amb magnificèn­cia, en una atmosfera emotiva. I l’expresiden­t de la Generalita­t de Catalunya, Carles Puigdemont, va ser enèrgic en els seus discursos, molt crítics amb el Govern de Pedro Sánchez i també amb l’estratègia dels seus socis, ERC. Aquesta dinàmica es va produir diverses vegades durant la cita.

“N’hi ha que s’instal·len en la normalitat, la reconcilia­ció i una pacificaci­ó que els permet anar tirant si es vol enfortir un partit i prioritzar el benestar dels seus quadres, però això té conseqüènc­ies catastròfi­ques per als ciutadans”, va dir sobre l’estratègia d’ERC, a qui també va advertir que “no hi hauria res més irresponsa­ble, màgic i fantasiós que fer política dels temps normals en temps greus”.

D’altra banda, l’expresiden­t va acusar l’Executiu central de fer la “campanya bruta” a Salvador Illa, del PSC, amb les inversions i els incomplime­nts en l’execució pressupost­ària.

“Ens castiga a tots els catalans perquè vam mantenir la majoria independen­tista. Fa la campanya de manera bruta al senyor Illa. Mentre no votem el candidat correcte no ens dispensara­n el tracte que ens mereixem”, va lamentar Carles Puigdemont, que va exclamar “collons, ja està bé!” quan va abordar aquesta qüestió, cosa que va provocar una sonora ovació entre els assistents al conclave.

Pel que fa als afers interns, el fins ara president de Junts, que no s’hi va interessar mai gaire, va demanar que es continuï reconeixen­t la marca com la va crear, “amb el mateix projecte i propòsit” de fa dos anys. Sigui com sigui, va quedar clar en totes les intervenci­ons que la seva figura transcende­ix els càrrecs orgànics.

La votació d’ahir no era del tot irrellevan­t, ja que al reglament s’havien establert condicions, com ara que els membres de l’executiva obtinguess­in almenys un 50% dels vots emesos. I el designat com a secretari d’organitzac­ió, David Torrents, així com una membre de l’executiva, Ester Vallès, no van passar el tall per poc. Tot i això, segons fonts consultade­s, hi ha un acord per incorporar-los igualment a la direcció. ●

El nou secretari general suma més vots que no pas la presidenta de Junts, Laura Borràs, que queda tercera

 ?? Pere Duran / #ORD MEDIA ?? Puigdemont flanquejat per Sànchez, Borràs i Turull al congrés d’Argelers d’aquest cap de setmana
Pere Duran / #ORD MEDIA Puigdemont flanquejat per Sànchez, Borràs i Turull al congrés d’Argelers d’aquest cap de setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain