La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guanya Convergènc­ia, perd Borràs

- Isabel Garcia Pagan

Un congrés sense esmenes no és un congrés. Si a més es “desmantell­a la mesa” abans de començar, el que queda és un acte d’autoafirma­ció. A Junts, Carles Puigdemont hi deixa la presidènci­a però n’és “el cap”. Furga en les ferides d’ERC, acusa el PSOE de “corrupció política” per “castigar els catalans” per beneficiar Salvador Illa... Durant el primer i últim discurs presencial en un congrés va empènyer Junts a un a por ellos, i torna a Walterloo amb les coses clares. Guanya Convergènc­ia, perd Laura Borràs.

Entre boires matutines, a Argelers, es va rellevar la direcció, no el lideratge del partit. La proclamaci­ó de Borràs i Jordi Turull com a presidenta i secretari general no va ser innocent. Turull va evidenciar en la votació la seva ascendènci­a en les bases i la presidenta del Parlament va patir el càstig de ser relegada al tercer lloc, al darrere de Turull i Anna Erra, cosa que posa en qüestió el seu suposat predicamen­t sobre el militant digital. N’hi va haver més. David Torrents (secretari d’organitzac­ió) només es podrà quedar en l’executiva si hi ha un pacte de no-agressió. No va assolir el mínim de vots exigit, com Ester Vallès, i ja hi ha contestaci­ó interna si es mira en una altra direcció. A Aurora Madaula (vicepresid­enta) li va anar d’un grapat de vots i Miquel Sàmper renuncia per una incompatib­ilitat. Tots lauristes.

Es va prioritzar la unitat, però el repartimen­t previ de poder a un 50% prova que Turull va subestimar les seves capacitats pel soroll que feien Borràs i la seva cort. Hi haurà venjança en la ponència d’organitzac­ió. Menys competènci­es per a un secretari d’organitzac­ió i màniga ampla per al de política municipal, David Saldoni. Tornen els convergent­s.

A més, Borràs va enterrar una possible ruptura del Govern, encara que es menyspreï l’estratègia d’ERC sense embuts. “Qui dies passa, anys empeny només és útil si el que busques és enfortir el partit i el benestar dels teus quadres”, va dir Puigdemont.

La boira es concentra ara sobre el cap de Borràs i el seu futur institucio­nal. No tant per una sentència del TSJC, sinó perquè la causa per la gestió a la ILC té cada vegada pitjor encaix en la definició independen­tista de “repressió” i la majoria Junts-ERC-CUP es fa més inviable amb cada missatge i àudio en què s’apuntala l’acusació per prevaricac­ió, frau, falsedat i malversaci­ó. Amb Turull indultat però inhabilita­t i Borràs amenaçada, Junts estrena executiva però, i el candidat? “És massa d’hora”. L’atzar va fer que Jordi Puigneró arribés tard al congrés… ●

La presidenta del Parlament va quedar tercera i perilla el seu secretari d’organitzac­ió

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain