La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova etapa a Junts per Catalunya

-

La primera part del congrés de Junts per Catalunya, celebrada ahir a la localitat francesa d’Argelers, va ratificar l’acord assolit fa unes setmanes entre Laura Borràs i Jordi Turull, pel qual tots dos es reparteixe­n el poder en el partit –Borràs com a presidenta i Turull com a secretari general– per evitar una nova divisió interna en aquesta formació política.

Al congrés es va arribar amb un acord tancat sobre el repartimen­t de càrrecs i una llista única per a l’executiva i per als òrgans del partit. Un repartimen­t salomònic perquè una candidatur­a de síntesi permeti una cohabitaci­ó que uneixi els diferents corrents i posi fi a les pugnes entre faccions que el partit ha viscut des del seu naixement. Els militants van expressar més suport a Turull (92% dels vots) que a Borràs (78%).

Junts necessita donar una nova imatge a un any de les municipals –en les quals encara no té candidat a l’alcaldia de Barcelona després de la retirada d’Elsa Artadi–. Carles Puigdemont –que continuarà tenint un paper de lideratge encara que sense càrrec orgànic– i Jordi Sànchez es van acomiadar ahir de la presidènci­a i la secretaria general amb dures crítiques a l’Estat, a ERC i a la política del diàleg. S’obre una nova etapa no exempta d’interrogan­ts. La nova direcció elaborarà la ponència política sobre estratègia del partit i modificaci­ó dels estatuts –que permetrà que Borràs, com a presidenta, tingui també funcions executives– que es debatran en la segona part del congrés, els dies 15 i 16 de juliol a l’Hospitalet.

JxCat té al davant reptes importants. Ha de decidir si manté la seva aliança amb ERC, el futur del pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona i si ratifica la seva oposició a la taula de diàleg i l’aposta per la confrontac­ió. I també aspira a mantenir un gran pes institucio­nal al Govern i el Parlament i a retenir les alcaldies que va obtenir. Però per a això abans ha de tancar discrepànc­ies, unir criteris, defensar unitàriame­nt un mateix projecte i fins i tot entendre la política d’una mateixa manera. Els últims sondejos electorals no li atorguen uns resultats gaire pròspers. Per això serà important que la nova bicefàlia Borràs-Turull –en espera del futur judicial de la presidenta del Parlament– treballi unida per consensuar un missatge polític coincident i factible, no com ha passat fins ara.

Les turbulènci­es internes i la polifonia no són bones en política. Potser ha arribat l’hora que Junts decideixi entre la seva ànima independen­tista i de confrontac­ió i la de tradició convergent. Fins ara, malgrat compartir objectius, les diferèncie­s internes sobre polítiques i estratègia a seguir han estat públiques i notòries. Veurem com va a partir d’ara. ●

El partit tanca l’etapa Puigdemont i obre la cohabitaci­ó entre Borràs i Turull

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain