La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malediccio­ns bíbliques

- Glòria Serra

La gala People in Red d’enguany, de nou presencial, ha aplegat un grapat de cares conegudes, actuació d’un Joan Manuel Serrat en retirada i 775.000 euros de recaptació. La Fundació Lluita contra la Sida, encapçalad­a pel doctor Bonaventur­a Clotet, ha recaptat durant trenta anys com més diners millor per a la prevenció i curació del VIH. Però aquesta darrera gala era diferent. Els diners serviran també per a avançar en la investigac­ió d’altres malalties infecciose­s. Aquest canvi s’entén millor amb una altra notícia de la setmana: una investigac­ió als Estats Units que ha aconseguit, amb un tractament a base d’anticossos, controlar la infecció de la sida sense prendre els medicament­s antiretrov­irals que l’han convertit en crònica. Seria una nova passa per eliminar la dependènci­a d’aquest còctel, posar fi als incomplime­nts de pauta i seguir acorralant la sida fins que arribi finalment la vacuna.

És difícil per als que no van viure l’explosió mundial del virus als anys vuitanta entendre la magni

Avui dia encara hi ha qui considera la sida un càstig merescut pels gais

tud d’aquestes notícies. S’ha trigat més de trenta anys a arribar fins aquí. I un dels motius, més enllà de la complexita­t del VIH, els avenços mèdics i els diners destinats, és la lenta desaparici­ó dels prejudicis i les condemnes cap als malalts quan el virus afectava de manera majoritàri­a els homosexual­s. Dirigents religiosos, polítics de diferents partits, opinadors i tota mena de persones acusaven els gais de ser-ne els responsabl­es per la seva orientació sexual, creien que era un càstig merescut i arribaven a proposar barris on aïllar-los perquè no contamines­sin la resta. Per als que no ho van viure i s’escandalit­zen: em quedo curta amb el retrat i, a molts països, encara es viu i se sent el mateix.

Cap sorpresa quan fa quatre dies una diputada de Vox a Madrid assegurava que la celebració de l’Orgull Gai a la capital serà de risc perquè estendrà la verola del mico mentre la presidenta popular, Díaz Ayuso, acusava l’esquerra de promoure orgies gais amb drogues, les chemsex. Quan els historiado­rs estrangers se sorprenen de l’enorme longevitat a Espanya de la Santa Inquisició i l’èxit dels actes de fe, només caldria enviar-los la premsa del dia. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain