La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arma de la fam

-

plicava la confiscaci­ó del blat d’Ucraïna per exportar-lo. El resultat va ser l’Holodomor, una fam terrible que va matar d’inanició uns set milions d’ucraïnesos.

Putin, com el genocida Stalin, mou amb facilitat els ressorts de la desesperac­ió que genera la falta d’aliments. Per això ha bloquejat l’accés als ports del mar Negre, on les sitges plenes de gra esperen ser descarrega­des per alleujar el dèficit alimentari que pateixen desenes de milions de persones a tot el planeta. I el temps apressa perquè Ucraïna necessita exportar 20 milions de tones de blat de moro o blat els propers tres mesos perquè no es podreixin. Líbia, Somàlia, Egipte, Indonèsia, el Pakistan, Tunísia o el Líban entre d’altres, depenen del gra d’Ucraïna i paradoxalm­ent, del de Rússia, el país agressor sotmès a sancions internacio­nals que impedeixen la sortida dels seus productes a l’exterior.

Als camps russos i ucraïnesos es conrea el 29 per cent del blat mundial, el 24 per cent de l’ordi, el 15 per cent del blat de moro i el 69 per cent de l’oli de girasol, tots productes bàsics en la dieta del tercer món. Arran de la invasió russa, la sequera persistent i la crisi econòmica, els preus han pujat gairebé un 30 per cent, cotes mai vistes i inabastabl­es per a les febles economies de l’Àfrica i de bona part d’Àsia. Mentrestan­t, Vladímir Putin juga fort i exigeix la retirada de les sancions internacio­nals a canvi d’obrir els ports ucraïnesos. El seu as a la màniga és que a finals d’aquest any 250 milions de persones passaran gana, el preludi de moviments migratoris i revoltes violentes, una cosa que aterreix els occidental­s rics. En definitiva, el pacte de la fam o convulsió, caos i revolució, el xantatge de l’autòcrata del Kremlin a la democràcia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain