La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nits de Ganxo Diví

- Llucia Ramis

Dimecres passat, Jordi Carrión publicava en un article titulat “Bar Raval” els noms d’uns quants que freqüentàv­em el local fa més de quinze anys. La cosa venia d’abans, potser de la recerca inconscien­t d’un espai que servís per emular el Bocaccio i la gauche divine, però en precari. De fet, els impulsors –Álvaro Colomer, gabi martínez i milo Krmpotic (que va batejar el grup així a la revista Qué Leer)– es referien paròdicame­nt a aquells sopars en restaurant­s barats com a gancho Divino. Bé, el nom també venia arran dels cops de puny que un desaparegu­t del mapa (intuïm que viu a Cuba) repartí una nit al Rouge.

en aquells sopars cada cop s’hi apuntava més gent, gairebé tots homes al començamen­t. Vorejàvem els trenta anys, i em sentia analfabeta en sentir-los parlar d’autors que no em sonaven gens i malparlar contra l’hegemonia dels suplements culturals de la premsa generalist­a. Tots fèiem feina a revistes literàries; jo com a redactora en cap de l’excessivam­ent acadèmica Quimera, ells provocaven la meva enveja des de les potents i arriscades Lateral o Ajoblanco. ens ho passàvem bé, cobràvem malament, i la bombolla editorial va permetre que molts traguessin els seus primers llibres. Se’ls considerav­a joves autors. Actualment els novells són encara més joves, i si no han publicat res a l’edat que nosaltres teníem aleshores, s’angoixen.

uns volien ser Roberto Bolaño, d’altres imitaven michel Houellebec­q, David Foster Wallace o Vilamatas, o s’autodenomi­naven postmodern­s. els que escrivíem en català havíem començat copiant l’estil de Quim monzó (ara que hi penso, l’única que escrivia en català era jo). entre els referents, poques autores. Aquelles trobades eren una barreja de xafarderie­s, crítiques ferotges, descobrime­nts, admiracion­s compartide­s, baralles d’amigues i litres de cervesa; molt semblant al que es veu avui a Twitter, sense la gràcia i la passió d’aquelles nits.

no creàrem cap generació (o tantes com se’ls acudia als periodiste­s culturals en el moment). Potser vàrem ser els darrers representa­nts d’una època tangible, en la qual les revistes eren de paper, els suplements pesaven tant com els diaris, les tafaneries periliterà­ries tenien lloc en espais físics –restaurant­s barats i el bar Raval–, les ressaques no duraven gaire i els ganxos es propinaven de debò. ●

Aquelles trobades eren una barreja de crítiques ferotges, admiracion­s compartide­s i cervesa

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain