La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un fenomen demostrat per un 84%

-

La crisi climàtica és un dels àmbits en què s’aprecia la tendència cap a un coneixemen­t més important i sensibilit­at per part dels espanyols. El 2008 només un 44%dels espanyols pensaven que era un problema amb menys importànci­a de la que tenia; actualment, però, ja en són un 71%els que ho creuen.

A Espanya hi ha un consens amplíssim sobre la realitat del canvi climàtic, les seves causes i la gravetat dels seus impactes. Un 84%ho consideren un fet demostrat científica­ment i un 80% coincideix­en que és un procés provocat per l’activitat humana, mentre que només un 8% creuen que es tracta d’un procés natural de la Terra i un 11%creuen que es deu a totes dues coses.

Una gran majoria (78%) creu que aquest fenomen ja té conseqüènc­ies a Espanya. I no es percep com una cosa llunyana, sinó que gairebé vuit de cada deu espanyols (un 78%) consideren que afectarà “molt” o “bastant” la seva família i a ells mateixos.

Hi ha una marcada percepció sobre els impactes esperables del canvi climàtic. Els principals efectes que esperen els espanyols són un augment dels incendis forestals (93%), llargs períodes de sequera (92%) i pujada de les temperatur­es a tot el país (91%); amb una incidència també d’inundacion­s freqüents (87%), extinció d’espècies (86%), pèrdua de la costa a causa de l’ascens del nivell del mar i augment de malalties (82%). cupacions. L’estudi analitza també de quina manera es tradueixen aquests valors mediambien­tals en les conductes individual­s. En aquest sentit, criden l’atenció algunes conclusion­s: un 90% consideren que el consum de productes amb molts embolcall contribuei­x molt o força a accelerar el canvi climàtic, mentre que altres hàbits que incideixen en aquesta crisi són l’alt nivell de consum d’energia de les famílies (85%), viatjar en avió (80%) i la massificac­ió turística (77%); i, en menor mesura, viatjar en automòbil (76%) o el consum de carn (60%).

Els comportame­nts respectuos­os amb el medi ambient s’han generalitz­at durant els últims anys. La majoria declara que consumeix sempre o freqüentme­nt productes de temporada (un 83%), evita l’ús de bosses de plàstic quan compra (81%), limita el consum d’aigua (79%) i d’electricit­at (79%), i redueix l’ús de la calefacció (74%) i de l’aire condiciona­t (69%).

Les assignatur­es pendents en aquesta escala de valors tenen a veure amb pràctiques vinculades a les energies i a l’ús de transports menys contaminan­ts. Només un 44% afirmen haver instal·lat equips per controlar el consum d’energia a la llar i és minoritàri­a la contractac­ió d’electricit­at verda (24%) o la instal·lació de panells solars (12%).

Les pràctiques que causen més resistènci­es se centren en el transport. Un 69% dels enquestats es desplacen caminant

Altres qüestions que es consideren urgents són la contaminac­ió del mar i els rius, els residus i els incendis

per la ciutat; però són poc donats a les renúncies per raons ecològique­s: només un 30% estan disposats a deixar d’utilitzar o limitar l’ús del seu cotxe particular en els desplaçame­nts per motius de lleure o turisme.

La majoria dels espanyols tendeixen a acceptar les mesures mediambien­tals basades en mecanismes fiscals i de preus, i estan disposats a pagar un 5% més per certs serveis si és per protegir el medi ambient.

També creuen que els governs, els organismes internacio­nals, les empreses i la societat en general no fan prou per lluitar contra el canvi climàtic, i que només la comunitat científica i les oenagés ecologiste­s estan a l’altura del repte. Per afrontar el repte del canvi climàtic, que la majoria percep com un fenomen més greu que el coronaviru­s, es reclamen grans acords internacio­nals i iniciativa per part del Govern i de la Unió Europea. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain