La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’intestí masculí i el femení són diferents”

La biòloga Irene Miguel-Aliaga ingressa a la Royal Society

- a ta ica t

Irene Miguel-Aliaga és una científica nascuda a Barcelona (el 1973) i establerta a Anglaterra. Especialis­ta en biologia del desenvolup­ament, investiga a l’MRC London Institute of Medical Sciences de l’Imperial College. Al juliol, ingressarà a la Royal Society de Londres, la institució científica més antiga en funcioname­nt (es va fundar el 1660) i, sens dubte, la de més renom. Per entrar en aquesta acadèmia cal acumular mèrits científics, ser-ne nominada i avaluada la contribuci­ó al coneixemen­t per altres socis. Ella ha passat la tria i portarà a l’acadèmia de ciències britànica una innovadora àrea d’investigac­ió.

Entre els 51 socis que ingressen aquest any (de 800 candidats) hi ha Miguel-Aliaga i Carola García de Vinuesa, immunòloga nascuda a Cadis i que treballa a l’Institut Francis Crick de Londres i a Austràlia (on s’ha implicat en un sonat cas judicial). Seran les primeres científiqu­es d’origen espanyol que entrin a la mítica acadèmia. També hi ingressa el neurobiòle­g madrileny Óscar Marín, del King’s College.

Una vintena d’espanyols, com els Nobel Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa, formen part de la històrica acadèmia de Londres que, entre les seves funcions de suport a la ciència, té la d’assessorar el govern britànic. Van pertànyer a la Royal Society Isaac Newton, Charles Darwin, Adam Smith, Albert Einstein, Stephen Hawking, Francis Crick o, entre els socis vius, David Attenborou­gh, Tim Berners-Lee i Elon Musk.

Menys generosa ha estat la institució a l’hora de reconèixer els mèrits de les científiqu­es. No en va admetre cap fins al 1945. Les sòcies eren un 10% el 2019. Durant els últims anys se n’admeten 10 o 15 cada any (aquest, 12), però entre sòcies (com les Nobel Dorothy Hodgkin, Elizabeth Blackburn i Donna Strickland) i membres estrangers (com Rita Levi

Montalcini, Jennifer Doudna i Fabiola Gianotti) hi ha unes 280 a la llista de 8.000 acadèmics (uns 1.500 de vius). Igualment, només un 14% dels membres actuals tenen menys de 60 anys.

Irene Miguel-Aliaga va estudiar Bioquímica a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) i se’n va anar a fer un doctorat en genètica a la Universita­t d’Oxford. “Era molt anglòfila ja d’adolescent, m’agradava molt la cultura anglesa, volia viure a Londres”, explica. Va passar per la Universita­t de Harvard (EUA) i la de Linkoping (Suècia), però va tornar a Londres, on viu amb el seu marit i dues filles “superangle­ses”.

A la biòloga la van intrigar el desenvolup­ament de les neurones i el sistema nerviós, la diversific­ació neuronal i les neurones de l’intestí. “Sí, tenim 500 milions de neurones a l’intestí”, afirma. Entre la fisiologia, la biologia i la genètica, investiga els milions de cèl·lules de l’intestí. “Es tracta de veure com l’intestí ens controla la fisiologia, el metabolism­e i el comportame­nt”, diu. Incideix en els nutrients, la microbiota, les hormones, el sexe, la reproducci­ó, la immunitat i l’envellimen­t.

“L’intestí, per exemple, presenta diferèncie­s de sexe. L’intestí masculí és diferent del femení. Ho vam veure en les mosques

Drosophila, després en ratolins i ara ho estudiem en humans. Hi ha molts tipus cel·lulars diferents i mirem com són i per què existeixen”, detalla la científica.

El seu equip estudia la plasticita­t dels òrgans. Treballant amb la mosca van veure que quan pon ous, li creix l’intestí. Van pensar que no seria un tret compartit pels mamífers, amb òrgans reproducti­us específics. Però els estudis en ratolins apunten que sí que ho és. Ara volen observar què passa amb les dones. Segons el que han estudiat en animals, després de la reproducci­ó l’intestí no torna a la mida anterior. Per què creix? Per extreure’n més nutrients? Té alguna funció, després? Podria contribuir, per exemple, que la dona després s’engreixi? Són preguntes que es fan els investigad­ors i hi busquen respostes.

N’hi ha més que atien l’entusiasme de Miguel-Aliaga: si l’intestí és diferent segons el sexe, podria explicar diferèncie­s a causa del sexe en les malalties? “És clar que la majoria de malalties tenen una dimensió de gènere que durant dècades no es va tenir en compte i aquests últims anys s’ha començat a estudiar. La nostra feina podria ser una contribuci­ó més en aquest àmbit”, diu la científica.

Sembla que encara s’ha d’aprendre molt quant al sexe i el gènere. “Be, una cosa és el sexe i una altra el gènere –apunta–. A l’hora de treballar amb mosques o ratolins hi ha diferèncie­s de sexe però no de gènere. Una altra cosa és entre humans. Crec que hi ha gent molt dogmàtica sobre una cosa i una altra, però se’m fa difícil separar sexe i gènere, en un adult molts aspectes no saps si obeeixen al sexe o a la construcci­ó social del gènere. Crec que l’important és no treure les coses de context”.

A Miguel-Aliaga l’il·lusiona pertànyer a la Royal Society, tot i que fa broma que gairebé farà més feliços els seus pares. Però l’enorgullei­x l’ingrés perquè, en proporció, es reconeixen menys dones científiqu­es que homes. “I passa el mateix amb les minories ètniques”, indica. Espera contribuir-hi i que això vagi canviant. ●

Entren a la mítica acadèmia britànica, per primera vegada, dues científiqu­es d’origen espanyol

Entre la fisiologia, la biologia i l’ús de la genètica, estudia les neurones intestinal­s i altres cèl·lules

 ?? Barcelon   nnc c ?? La científica Irene Miguel-Aliaga, d’origen barceloní, investiga a l’Imperial College de Londres
Barcelon nnc c La científica Irene Miguel-Aliaga, d’origen barceloní, investiga a l’Imperial College de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain