La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cadena de dejunis a Europa en suport de María Salmerón per l’ordre de presó

- o i o a c e a

María Salmerón, la dona condemnada a nou mesos de presó per no haver permès que el seu exmarit veiés la seva filla, va comentar fa uns dies que ni el seu advocat sabria quan ingressarà a la presó. Els recursos per impedir que acabi a la garjola i el temps que li va concedir la titular del jutjat del penal número 6 de Sevilla ja s’han esgotat, tret que l’últim recurs de queixa suposi un marge extra. El que no s’ha esgotat és l’onada de solidarita­t que el cas ha despertat, i no només a Espanya. A les més de 100.000 firmes recollides a la plataforma Change.org per demanar el seu indult, s’hi suma ara una cadena de dejunis voluntaris per exigir el mateix. La iniciativa va ser posada en marxa per Mara R. Olariaga, autora de llibres desmitific­adors sobre la maternitat i “filla d’un maltractad­or”.

La Mara, coneguda a les xarxes socials com @Matriactiv­ista, és una activista feminista i escriptora espanyola. Viu a

Glasgow, on treballa com a educadora perinatal. Ella va iniciar una vaga de fam d’un dia per relleus. Altres dones d’Escòcia, Anglaterra i Espanya van continuar el seu exemple i la cadena que han posat en marxa preveu durar com a mínim fins al juliol. Un maltractad­or no pot ser mai un bon pare, diuen.

María Salmerón sempre ha afirmat que la seva filla, la Míriam, es va negar en rodó a veure el pare, que va ser condemnat a 21 anys de presó per un delicte de maltractam­ent habitual. Com gairebé totes les persones sense antecedent­s, la condemna va quedar en suspens i no va ingressar a la presó. La seva exdona, tot i això, va acumular sentències condemnatò­ries per donar suport a la filla. La reincidènc­ia, que la interessad­a nega taxativame­nt, explicaria que ella sí que vagi a la presó per una condemna inferior a la del seu marit. “Sense antecedent­s no hi ha reincidènc­ia i tots els meus antecedent­s ja estan extingits”, repeteix l’acusada, que ha aconseguit que el Defensor del Poble s’interessi pel seu cas i en demani informació. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain