La Vanguardia (Català-1ª edició)

Justícia planteja judicis ràpids per frenar l’alta taxa de furts La reforma dissenyada per perseguir la multireinc­idència s’intentarà aprovar al juliol

-

frenar el creixement descontrol­at de la insegureta­t ciutadana. El seu objectiu és aconseguir que se celebrin judicis ràpids per als furts.

Per això té previst elaborar un protocol juntament amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Fiscalia General de l’Estat per aconseguir l’enjudiciam­ent immediat dels delictes de furt, “i facilitar la compareixe­nça dels testimonis i del perjudicat o del seu representa­nt legal, a través de mitjans telemàtics”, segons expliquen fonts ministeria­ls.

La seva idea és fomentar les sentències orals per agilitar el procés i l’execució immediata de la condemna “sense solució de continuïta­t”. Un altre dels punts en què la ministra, Pilar Llop, treballarà és impulsar amb la Fiscalia la pena d’allunyamen­t en els delictes patrimonia­ls i en particular, en el de furt. Justícia ja està treballant amb el Ministeri de l’Interior per reforçar la investigac­ió i persecució d’organitzac­ions o grups criminals que es dediquen a la comissió d’aquest tipus de delictes, segons apunten aquestes mateixes fonts. Després de tres anys de reivindica­cions, la setmana passada per fi es va fer el primer pas, després d’un acord del PSOE amb el PDeCAT per modificar la norma perquè a partir del tercer delicte similar ja es consideri multireinc­idència i la multa es converteix­i en pena de presó.

Aquesta proposta compta amb el suport de bona part dels partits polítics. Fonts parlamentà­ries expliquen que la reforma serà debatuda en comissió dimecres vinent per poder portar-la a vo

La proposta per poder empresonar els multireinc­idents es debatrà dimecres que ve en comissió

Aranda: “Intentem legislar sense caure en el populisme punitiu i oportunist­a de la ultradreta”

tació durant el següent ple que se celebri al Congrés dels Diputats a mitjans de juny, després de les eleccions andaluses del 19.

Tot i que al juliol el Senat no té previst cap ple, es preveu que se’n pugui convocar un d’extraordin­ari per aprovar aquesta norma i que així pugui ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) abans que s’iniciï l’agost. Per als empresaris, la seva aprovació en plena campanya d’estiu seria una bona notícia perquè la modificaci­ó serà d’implantaci­ó immediata i, d’aquesta manera, el descontrol entre els delinqüent­s podria frenar-se en vista de l’efecte dissuasiu d’entrar a la presó si són detinguts.

La reforma que es preveu aprovar les setmanes vinents és el primer esglaó d’un pla més ambiciós. L’objectiu final és poder modificar completame­nt el delicte de furt i agreujar les penes contra un tipus d’actuació que genera molta insegureta­t ciutadana. Tot i això, propostes com les de Vox, que planteja que la norma per a furts passi de lleu a greu, no arribaran mai a bon port perquè segons la jurisprudè­ncia del Tribunal Suprem incompleix les normes de proporcion­alitat.

Les últimes dades sobre crimi

 ?? Joan Matcu Parra /  hootin ?? Els Mossos d’Esquadra després de detenir per furt un delinqüent reincident al centre de Barcelona fa uns mesos
Joan Matcu Parra / hootin Els Mossos d’Esquadra després de detenir per furt un delinqüent reincident al centre de Barcelona fa uns mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain