La Vanguardia (Català-1ª edició)

La planificac­ió fixa un cabal ecològic per al riu

- A TO Io Cerrillo

La nova planificac­ió hidrològic­a de l’Ebre recollirà un cabal mínim o ecològic per al Siurana per sota de la presa (entre 39 i 67 litres per segon, segons el mes), cosa que suposarà reservar per al riu un 22,5% de l’aigua que transporta; la resta del cabal continuarà sent transvasat cap a Riudecanye­s i Reus. Així ho recull el projecte del pla hidrològic de l’Ebre, pendent d’aprovació definitiva. El curs portarà doncs un 50% més de cabal que el que inicialmen­t anava a donar-li la Confederac­ió Hidrogràfi­ca.

Ecologiste­s en Acció i Gepec qualifique­n com a “insuficien­t” aquest cabal però ho veuen com un avenç en vista de la situació inicial. No obstant això, el Siurana continuarà mostrant més pedres que aigua.

Cal tenir en compte que en el primer esbós de planificac­ió, la Confederac­ió de l’Ebre (CHE) va estudiar la idea de reservar entre 24 i 49 litres per segon (un 15% dels seus recursos), però en el document definitiu no va establir-hi cap cabal ecològic, en espera que les institucio­ns catalanes pactessin una posició comuna. Tot i això, les reunions de la Taula del Siurana-Riudecanye­s (on hi havia representa­des la Generalita­t i altres entitats i institucio­ns) van acabar sense acord.

Les posicions eren distants, i tot va acabar amb un cop de porta. El grup Gepec va proposar d’elevar el cabal ecològic fins a 99-202 l/s (segons el mes), mentre que la Generalita­t va centrar la seva proposta en la promesa de construir una planta de regeneraci­ó d’aigües residuals a Reus per proveir els regs als regants de Riudecanye­s (amb una inversió de 28 milions d’euros en el període de planificac­ió 2022-2027), de manera que es reservés un cabal ecològic del Siurana de fins a 47/107 l/s. “Ens vam comprometr­e amb una inversió de 28 milions, i teníem amarrat el suport dels regants per acceptar l’aigua regenerada”, defensa Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica del Govern per explicar la fracassada proposta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain