La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preocupaci­ó per la possibilit­at que les festes d’estiu estenguin la verola del mico

L’ECDC i l’OMS demanen intensific­ar la prevenció, però sense alarmar ni estigmatit­zar

- Marta Ricart

L’atípica verola del mico fora dels països africans on és més usual amoïna les autoritats sanitàries europees, que a més temen que les festes d’estiu expandeixi­n més el virus. Volen intensific­ar-ne la prevenció, però sense alarmar, ja que els casos no són greus, i sense estigmatit­zar ningú.

Ja hi ha almenys 800 casos que s’han confirmat en 27 països, la majoria europeus. Només a la Gran Bretanya, Espanya i Portugal se n’havien diagnostic­at 225, 186 i 143, respectiva­ment, divendres. El Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) i l’oficina per a Europa de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) han elaborat un document per aconsellar els països com comunicar el risc i implicar la població a parar aquesta infecció.

Als dos organismes els amoïna que comença a Europa la temporada de festivals, de desfilades del col·lectiu LGBTI, de festes públiques i privades multitudin­àries en piscines, platges i altres llocs, que temen que accelerin la transmissi­ó del virus. Ja ho va dir fa uns dies el director de l’OMS per a Europa, Hans Kluge. Aquests esdevenime­nts també poden ajudar a estendre els missatges de prevenció. Però l’OMS i l’ECDC conviden a buscar noves estratègie­s, perquè diuen que, després de dos anys de restriccio­ns per la covid, la població vol airejar-se i està cansada de mesures i recomanaci­ons.

L’estranya verola porta de cap les autoritats sanitàries, perquè en tres setmanes han constatat que tots els casos, menys el primer comunicat a la Gran Bretanya, no es relacionen amb viatges a l’Àfrica, en contra del que s’havia vist abans.

La majoria dels casos, però no tots, es relacionen amb homes que han tingut sexe amb homes, i, en molts pacients, les vesícules apareixen a la zona genital i a l’anus (amb inflamació de ganglis). Així, es vol evitar una estigmatit­zació del col·lectiu gai i que la resta de població pensi que no corre cap risc. L’ECDC i l’OMS repeteixen que qualsevol pot contreure el virus per proximitat física i contacte amb algú infectat, tot i que la relació sexual sembla que és un particular factor de risc de contagi.

La dispersió de positius, amb molts que no s’aconseguei­xen relacionar entre si, fa pensar a les autoritats sanitàries que el virus es transmet des de fa temps. I els estudis de casos fets a Itàlia, la Gran Bretanya i Portugal assenyalen la dificultat de determinar l’origen dels contagis i detectar contactes de risc (tot i que se n’han identifica­t diversos milers).

Els casos fan replanteja­r el que se sabia de la infecció. Per exemple, l’ECDC i l’OMS assenyalen que cal determinar si la presència del virus en fluids sexuals suposa que pot ser una infecció de transmissi­ó sexual. Es considerav­a que no ho era. O s’ha vist que molts infectats ja eren positius del VIH, però els investigad­ors encara no han entrat a analitzar aquest aspecte. ●

L’alerta infecciosa ha arribat quan la població està cansada de les restriccio­ns dels dos anys de la covid

 ?? DADO rUVIC / reuter ?? Vials etiquetats per a mostres del virus d’aquesta verola
DADO rUVIC / reuter Vials etiquetats per a mostres del virus d’aquesta verola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain