La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arribar a la neutralita­t climàtica és una qüestió de supervivèn­cia

La innovació climàtica i les aliances són determinan­ts perquè les empreses aconseguei­xin mitigar les seves emissions

- Enric Freire

La celebració del Dia Mundial del Medi Ambient –avui, 5 de juny– ens convida a reflexiona­r sobre l’emergència climàtica i valorar com ens va. Amb aquest propòsit, Diàlegs a La Vanguardia ha reunit cinc profession­als del món de l’empresa molt implicats en aquest repte per compartir opinions i reflexiona­r en veu alta sobre els avenços, les oportunita­ts i les traves que envolten el que és, probableme­nt, el principal desafiamen­t que afronta la humanitat.

La Unió Europea s’ha fixat el repte d’aconseguir la neutralita­t climàtica el 2050. Això significa que aleshores els nivells d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i els que es retirin per diversos procedimen­ts han d’estar equilibrat­s, cosa que actualment és lluny de ser una realitat. La bona notícia és que la gran majoria de les empreses han assumit aquest objectiu i n’han fet un compromís. Fins i tot en sectors industrial­s altament contaminan­ts, el propòsit de reduir la petjada de carboni forma part de la cultura corporativ­a.

“Les empreses que no situïn la sostenibil­itat econòmica, mediambien­tal i social al centre del seu negoci no tindran gaire recorregut”, explica Marta Angerri, directora de Finançamen­t Europeu i Assumptes Públics, Sostenibil­itat i Responsabi­litat Social Corporativ­a del Grup Ametller Origen. En la mateixa línia, Xavier Ribera, director de Comunicaci­ó, Relacions Institucio­nals i Sostenibil­itat de Basf España assegura que “és una qüestió de supervivèn­cia”.

El que està en joc és la vida a la Terra tal com la coneixem i el temps per trobar solucions s’acaba. Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, reivindica “el paper tractor de les empreses en el procés de transforma­ció col·lectiva que ens permet avançar cap a la neutralita­t climàtica”. Segons l’opinió d’Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, “sort de les empreses que fan les coses bé en matèria mediambien­tal, amb un alt grau de conscienci­ació”. Per aquesta experta, els empresaris pensen en què passarà d’aquí 25 o 30 anys, mentre que els polítics “prenen decisions curt-terministe­s, a tot estirar a vuit anys vista”. I malgrat la situació d’absoluta emergència que vivim, calen polítiques que se sostinguin al llarg del temps per aconseguir resultats.

El consultor ambiental Ivan Capdevila, director general de l’Estudi Ramon Folch, destaca que, a escala mundial, “la UE i les empreses europees lideren la lluita contra l’emergència climàtica”. Això fa que molts països acabin per adoptar part de la legislació europea.

Un factor decisiu és prendre consciènci­a que “aquest és un repte en què tots podem aportar alguna cosa, però que és impossible que superem en solitari”, afirma Xavier Bernat. El directiu d’Aigües de Barcelona destaca que en línia amb aquesta certesa “fa un mes que hem llançat el hub d’Acció Climàtica, un espai

Zw_ \B;\BW?_ QB‚[=_?_ 7;ƒw=€_ „BW BQ„@>B< \=< wB ;W;>;B?;„B >@<\@

“El repte que afrontem és tan important que sense aliances no és possible avançar”, considera Xavier Ribera. El directiu de Basf assegura que “la tecnologia és essencial i la majoria són encara molt incipients i per això cal incentivar-les i afavorir-ne el desenvolup­ament”. Això fa que “la majoria de les aliances es fan ara amb els nostres competidor­s i, en general, amb gent en qui no havíem pensat mai que arribaríem a col·laborar”, conclou.

Per Marta Angerri no hi ha dubte: “Dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible que van ser fixats per l’ONU el 2015 el més important és l’últim: construir aliances”. La directiva de la cade- na alimentàri­a opina que gràcies a aquest esperit de cooperació “podem transforma­r el sector mitjançant la tecnologia i l’energia verda, una cosa im

Pels experts, no podem esperar fins que els joves liderin la societat i prenguin les mesures adients

possible fa tot just deu anys”.

Per Elvira Carles, un dels brots verds que creixen enmig de la situació d’alarma climàtica en què vivim “és que els joves estan molt conscienci­ats amb la descarboni­tzació i amb un model de vida sostenible”. Tots els experts coincideix­en amb aquest punt de vista, tot i que pensen que no tenim temps per esperar que aquests joves liderin la societat i prenguin mesures. “Per això és molt important la feina de les empreses a favor de la neutralita­t climàtica amb horitzons pel 2030, pel 2040 i pel 2050”, assegura Capdevila. El consultor ambiental creu que també és rellevant “allò que pot fer cada ciutadà de manera individual per reduir la seva petjada de carboni”.

Xavier Bernat destaca que tot i que queda molt camí per recórrer, “és important que les empreses mesurem els nostres progressos cada any per adonar-nos que avancem en la direcció correcta per frenar la contribuci­ó a l’emergència climàtica i adaptar-nos als seus efectes, que ja són irreversib­les”. ●

 ?? ?? C mpr mís
C mpr mís

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain