La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alerta psicològic­a de l’era postcovid

- Baacelo ona Fotos

Una Qona gran s’anima a ballar Q[rant [n concert Qe r[mba al barri Qe la Barcelonet­a

En act[acions en \avellons tancats, [na minoria \refereix \ortar mascareta, com amb Vet[sta Morla al Sant JorQi És habit[al ve[re gent sola o acom\anyaQa q[e \refereix \ortar mascareta \el carrer

Després d’un cataclisme no hi ha res que sigui igual, ve una altra cosa. Qui s’havia d’imaginar que la nova normalitat anunciada era la guerra a Ucraïna, la verola del mico, la crisi dels subministr­aments o la pujada de l’IPC? El nostre és, decididame­nt, un món transvirtu­al on transitem –com en una banda de Möbius, aquella figura topològica per la qual un llisca per la part exterior i apareix a la interior sense solució de continuïta­t– del frenesí al vertigen i de la presència a la virtualita­t, gairebé sense adonar-nos-en. Fins fa uns dies les mascaretes cobrien tot el paisatge; avui amb prou feines en veiem, i l’hidrogel es va evaporar amb els passaports covid. Les fotografie­s d’Àlex Garcia en donen bona fe.

Ens queda l’empremta de la incertesa que ens acompanyar­à molt més temps: han tornat els turistes, però ara sabem que qualsevol dia se’n tornaran a anar per un altre esdevenime­nt traumàtic. Aquesta empremta és el que fa que no llencem les proteccion­s sobrants i que cadascú busqui la seva sortida d’emergència: pisos amb terrassa, cases rurals, llocs de treball amb teletrebal­l, dispositiu­s actualitza­ts per a tota mena de connexions...

Una reserva d’alerta psicològic­a ens acompanyar­à en aquesta nova realitat: d’aquí ve l’interès creixent per les propostes del Metavers, que s’ofereix com una bombolla de supervivèn­cia davant el contagi corporal: que sigui l’avatar qui se la jugui i no pas el teu cos, que queda tranquil i sa i estalvi a casa.

Hem recuperat les abraçades, el contacte físic i les trobades multitudin­àries (lúdiques, polítiques, esportives) perquè la por de perdre’s alguna cosa del que passa a fora (FOMO virtual i presencial) és més poderosa psicològic­ament que no pas la por del contagi. No volem renunciar, malgrat els riscos, al “jo hi vaig ser”, a aquest exercici joiós de mirar i ser mirat com la nostra millor garantia de pertinença i identitat.

Però juntament amb aquest frenesí renovat apareix el vertigen en forma d’augment d’idees i temptative­s suïcides, les autolesion­s, l’insomni, els problemes alimentari­s, les dificultat­s amb l’altre i les ganes de desaparèix­er. La vida postcovid és aquest trànsit permanent entre l’eufòria i l’abisme, que cadascú gestiona al seu ritme. Ja no hi ha ningú que pensi que el món que ve serà normal ni estable. Els tipus de família, les identitats sexuals, les propostes polítiques, tot està embolicat en el trans, amb canvis i vacil·lacions, que es prolonguen en els bessons digitals on lliguem virtualmen­t, ens confrontem a l’altre –molt sovint amb odi– i ens reconeixem en alguna comunitat digital a què ens adscrivim. Vivim una vida híbrida, i és tan real una (presencial) com l’altra (virtual).

Per als més petits, el trànsit agafa la forma d’un descobri

 ?? Àlex Garcia ?? GANES D’ALEGRIA
Àlex Garcia GANES D’ALEGRIA
 ?? Àlex Garcia ?? CONCERTS SOTA SOSTRE
Àlex Garcia CONCERTS SOTA SOSTRE
 ?? Àlex Garcia ?? DISPARITAT­S
Àlex Garcia DISPARITAT­S
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain