La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fuster torna a unir territoris

Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Balears homenatgen l’escriptor de Sueca

- A little bit Here’s what I need to know.

“Joan Fuster seria molt feliç si veiés els tres consellers junts en aquest acte”. Amb aquestes paraules la consellera de Cultura de la Generalita­t de Catalunya, Natàlia Garriga, emfatitzav­a la importànci­a de la trobada que els tres responsabl­es de Cultura de la Comunitat Valenciana, les Balears i Catalunya van tenir aquest dissabte a Sueca per homenatjar l’intel·lectual valencià. Des del 2017, quan es va firmar la Declaració de Palma, els consellers dels tres governs no s’havien tornat a citar més enllà d’una acció coordinada en xarxes per respondre una sentència del Suprem que prohibia a l’administra­ció valenciana adreçar-se en valencià als seus homòlegs de Catalunya i les Balears. L’acte institucio­nal celebrat a Sueca per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor –amb noves cares al capdavant dels tres departamen­ts de Cultura– va ser l’excusa per al retrobamen­t entre territoris. Un acte unitari, després que cada administra­ció impulsés els seus actes d’homenatge, en què els tres consellers –la valenciana Raquel Tamarit; la catalana, Natàlia Garriga, i el balear, Miquel Company– van posar en valor la figura de Fuster com a agitador cultural.

Tot i això, més de cinc anys després de la Declaració de Palma –en què els tres governs ja es van comprometr­e a iniciar una nova etapa de relacions per enfortir els vincles històrics i culturals i la col·laboració per buscar el benefici comú dels tres territoris– la trobada de Sueca torna a posar sobre la taula la possibilit­at real de col·laborar.

“Comencem a treballar una altra vegada per compartir la cultura en tots els seus àmbits i a tots els nostres territoris, perquè junts sumem”, va expressar la consellera Garriga, mentre va aventurar que “aquest acte serà el primer de moltes trobades”.

No serà senzill perquè queda poc més d’un any per a les eleccions a la Comunitat Valenciana i l’anticatala­nisme i les crítiques contra hipotètics acostament­s a Catalunya sempre reapareixe­n quan s’acosta un període electoral. ■

 ?? LV ?? Company, Garriga i Tamarit, els consellers dels tres territoris
LV Company, Garriga i Tamarit, els consellers dels tres territoris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain