La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intensitat

- J.F. Yvars

Piero della Francesca

Resurrecci­ó de Crist (Della Francesca)

ple. La humanitat de Jesús i la silueta distant dels àngels, emmarcats per la feracitat del roure esplèndid que tanca el motiu. La interpreta­ció de Longhi ens porta a un tardà Berenson, 1950, quan qualifica d’“ineloqüent” l’art de Piero perquè abandona floritures i ornaments gòtics per ajustar la construcci­ó genial de l’escena: el net espai que evoca el tema bíblic.

“La pintura se sosté en tres principis – assegurava Piero, com a perspicaç teòric, dibuix, composició i color” en l’elaborada De prospectiv­a pingendi. L’emoció que encara desperten vivament en l’espectador els seus quadres es fonamenta doncs en una “sòlida geometria” que imita les habilitats del modern ordinador. Tot i això, Roberto Longhi refà amb la mirada figures i elements constructi­us que dramatitze­n les imatges de l’artista Piero, hereu en la seva formació de Masolino i Paolo Ucello al darrere d’un art nou que renega de l’efervescen­t goticisme tardà per a qui ni la crua actitud temporal ni la parafernàl­ia bèl·lica trencada no són cap altra cosa que fiables punts d’il·lació en l’estricte programa perspectiu. Una visió tan segura com una estricta llei lògica. El guió que dona vida a l’“amistat” dels colors que proposava el tractadist­a Alberti, quan fins i tot el clarobscur minva a favor de la llum tènue però transparen­t que dibuixa els objectes. Una síntesi magistral de la topografia del quadre material a Masaccio, i les “dislocades expansions cromàtique­s” de Masolino, a què afegeix Longhi l’esforç genial que rematarà l’obra.

És cert que la ductilitat geomètrica permet a la composició plàstica una llibertat propera a la mirada actual i evita la centralita­t alerta del dogmatisme de la imatge, tot estimulant l’emoció que tota obra d’art robusta ha de transmetre al públic. Amb Piero, homes i sants “d’igual envergadur­a al paisatge”, visualitze­n una familiarit­at rústica immersa en l’espectacle de l’entorn al migdia, insisteix Longhi. La intensitat, en suma, que defineix l’obra madura de l’artista i projecta amb enèrgiques traceries els motius plàstics doblats per un colorit transcende­nt que enriqueix màgicament l’escena, conclou Longhi: “Els colzes dels personatge­s marquen una corba arquejada al camí i el cap apedaçat pel blanc de la calvície reprodueix la suau topografia dels turons”. La prosa del novecento que qualifica la reflexió erudita però dúctil del mestre italià.

Les figures sobresurte­n de la reductiva superfície del mur o la tela i actuen davant els ulls de l’espectador, que les percep i activa com en una seqüència escènica: s’insinuen així estats d’ànims i gestualita­t narrativa inadvertit­s. Els gestos eloqüents de la victòria d’Hera

Longhi recupera ara el diàleg silenciós entre figura, imatge i relat que vivifica l’escena

clio d’Arezzo o els dorments de la resurrecci­ó del Borgo del Santo Sepolcro ho testifique­n. Sens dubte la complexita­t per traduir l’estil incisiu de Longhi fa temerària l’empresa, i situa la complicita­t entre pintor, crític i traductor a l’entramat comunicati­u ideal per a la comprensió contemporà­nia.

Si l’eloqüent Berenson havia denunciat amb força la ineloqüènc­ia de Piero – un llenguatge plàstic aliè a l’emoció–, l’àrdua feina del text de Longhi recupera ara el diàleg silenciós entre figura, imatge i relat que vivifica les “sensacions ideades” que regeixen l’escena.

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain