La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les velles estrelles mantenen la resplendor

- Santiago Segurola

Es va parlar de la pandèmia com un eix divisor de generacion­s en l’esport, i no faltaven raons per considerar­ho així. Es va obrir un buit abismal que només podia comparar-se amb els dos grans períodes de guerra mundial. Es va paralitzar el planeta i els esports es van ajustar com van poder a un temps miserable. Els tradiciona­ls grans esdevenime­nts, cas dels Jocs Olímpics, Eurocopa de futbol o Mundials d’atletisme, van quedar suspesos o postergats, que van indicar un canvi d’època i, amb tota probabilit­at, de figures. S’acostava una dècada per als joves, o el final de les dues anteriors per a les estrelles que van emergir a començamen­ts de segle. No ha estat així. Els veterans resisteixe­n, i de quina manera.

A hores d’ara es decideixen algunes de les principals competicio­ns, o es comença la temporada en d’altres. El futbol ha resolt les lligues i la Copa d’Europa, amb un guanyador que arribava al seu ocàs fa dos anys i que ara acaba de completar una temporada inoblidabl­e. Al Reial Madrid el defineix l’experiènci­a i la classe de diversos jugadors que superen la trentena, i en alguns casos estan més a prop de la següent frontera. Modric farà 37 anys al juny. Al desembre Benzema arribarà als 35. Kroos, Casemiro, Courtois, Carvajal i Alaba també han traspassat la frontera, que fins fa poc convidava a pensar en el declivi. Han estat capitals en l’èxit de l’equip, quan no se’ls esperava, després de tres eliminacio­ns sense gaire glòria a la Copa d’Europa. És més que probable la concessió de la Pilota d’Or a Benzema, que fins al 2021 era el perenne oblidat de les votacions. Del magisteri de Modric no hi ha dubtes, qualsevol que sigui de la seva edat, de la mateixa manera que costarà veure a la banqueta la resta de veterans.

Stephen Curry i Benzema coincideix­en en edat. Com va passar amb el francès, no van faltar interrogan­ts quan el sensaciona­l base dels Warriors va ingressar a l’NBA, procedent d’una universita­t (Davidson) d’escàs prestigi en el circuit competitiu dels Estats Units. Li faltaven centímetre­s, quilos i velocitat. En va tenir prou amb un any per negar els crítics i, una mica més, per transforma­r el bàsquet profession­al. Curry va portar el joc a l’exterior, els triples i els cinc lleugers, versàtils, sense dependènci­a dels gegants.

Els Warriors van guanyar tres campionats, van arribar a la final dues vegades més i es van evaporar en la pandèmia, afligits per les lesions de Curry i Klay Thompson, l’altre veteraníss­im que ha tornat després de patir lesions de llarguíssi­ma durada. Com el Madrid, els Warriors han tornat on solien estar, a les finals, amb les seves velles figures inalterabl­es. Tard o d’hora tindrà lloc el canvi de guàrdia, però la pandèmia no l’ha avançat. Nadal juga la final de Roland Garros, 17 anys després de guanyar el torneig per primer cop. Els seus flagells són evidents, però la seva influència no es dissipa. Al gener, amb 35 anys, va conquerir l’Obert d’Austràlia. Dos dies després de fer-ne 36, disputarà la final en un recinte que tornarà a estar atapeït, després de la covid, que va deixar els estadis als ossos.

Estem a l’any de Benzema i Modric, de Curry i Thompson, de Lewandowsk­i al capdavant dels artillers, de Nadal i Djokovic a les pistes de tennis, de futboliste­s, basquetbol­istes, atletes i nedadors que es resisteixe­n a lliurar el testimoni. Els diners de l’esport profession­al ajuden a estirar les carreres, sostingude­s pels progressos en àmbits que milloren apreciable­ment el recorregut dels esportiste­s, però la renúncia a perdre la brillantor també ens diu que hem assistit al fulgor d’una fabulosa generació d’estrelles.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain