La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una llegenda i un ‘terrícola’

“Ruud és una espècie en extinció: ja no queden especialis­tes en terra com ell”, diu Carles Moyà

- París

Diu Casper Ruud (23):

–El meu ídol de joventut va ser en Nadal. Sempre vaig voler imitar-lo.

Et voilà.

Tot just quan va poder, el noruec se’n va anar a l’acadèmia d’en Nadal a Manacor.

Va passar fa quatre anys, en el moment en què en Nadal i el seu oncle Toni separaven els camins.

Rafael Nadal va incorporar llavors Carles Moyà a l’equip i en Toni es va centrar en l’escola. I hi van començar a circular uns quants talents internacio­nals, gent prometedor­a, com ara Félix Auger-Aliassime, o Casper Ruud.

D’aquesta experiènci­a, també, Ruud va aprendre unes quantes coses. Per exemple, on eren els seus límits:

–Imitar en Nadal nono eraera la millor idea, em vaig a adonar amb el temp ps, quan vaig compren- dre que el seu tennis era molt físic, massa per a mi. I ara? Ara li toca lluita ar amb això, amb el fí físic d’en Nadal.

Passarà avui, a les tres de la tarda, quan el noruec disputi la seva primera final d’un Grand Slam, precisamen­t contra en Nadal i a París, quina papereta.

El repte és majúscul perp a ell,, i també per al tennis nnoruec, que no s’ha aproppat mai a un objectiuu semblant.

Qui ha estat el millor tennista noruec fins ara? Christian Ruud. És el pare de Caspeer. I també el seu entrennado­r (amb Pedro Clar, assessores­sor deded Ruud a Manacor). I el 1995 havia estat 39è, eel seu millor rànquingg històric.

Una altra cosa és el present, el present de l’esport noruec.

La petita Noruegga (5,4 milions d’haabitants) fa uns quantss anys que ofereix magnífics esclats esportius. En l’atletisme, destaca Jakob Ingebrigts­en, el gran talent de la talentosat­a família Ingebriggt­sen, amb en Henrik i enn Filip a l’esquena. I tambét brilla Karsten Warholm, el fabulós corredor de tanques, plusmarqui­sta mundiald i or olímpic a Tòquuio 2020.

EnE el triatló, tenen KristianKr­istia Blummenfel­t, un colós que tant neda com pedala, però sobretot corre.

La llista d’esquiadors de fons i \adal ha gua\yat aquesta qua\titat de partits a París especialis­tes en el biatló no té fi. I en el tennis, hi ha Casper Ruud ((sorgeixeng altres fenòmens escanndina­us, que no noruecss, com ara el danès HHolger Rune o el suec Mikael Ymer). –Bé, els noruecs també tenim Ulrike Eikeri: també està carra a cara davant un deels compromiso­s més grans de la seva carrera – didiu RuuRuud després de demanar torn.

Es refereix a la finallista en el quadre de dobles mixtos.

I el lector ho haurà entès. Ruud prefereixr parlar dels altres, quue no pas de si mateix. PPotser jugui a això, a sortir deld partit i deixar el protagonis­me als altres.

De fet, ho havíem pogut comprovar a principis del torneig, també aquí a París: la fortuna l’havia aparellat amb JoWilfried Tsonga, mitte al Bois de Boulogne, home que havia anunciat que abandonari­a els escenaris tan aviat com perdés aa Roland Garros.

Tsonga havia anaat a perdre contra Ruud.

I en els festejos per Tsonga, extraordin­ari festival de discursos, aplaudimen­ts i videos (va aparèi

Nadal suma tretze títols a Rola\d Garros ruud ha gua\yat vuit títols e\ la seva carrera xer l’escola francesa per complet, van intervenir en Murray, en Federer o en Nadal), el noruec es va evadir.

Es declara antiheroi.

I en realitat alguna cosa d’això hi ha: Ruud surt del seu pare, però el seu paper en el circuit actual és indetermin­at, com si estiestigu­és en fals.

No pertany a la Nex xt

Gen (en què hi haa Medvedev, Tsitsipàs, Zverev, Thiem o Shapovalov), i tampoc als cadells quee van pujant, els increïïble­s AlcAlcaraz, Ruune, Sinnner o Korda.rda

I la seva escola? Ja s’ha dit: què sabem de l’escola noruega?

És més, qui s’havia dd’imaginar que un teennista noruec es connvertir­ia en un fenomenmen dede la terra batuda? (Suma vuit títols en la seva carrera, set en terra batuda; alguna cosa hi tindrà a veure la seva forés el rà\qui\g més alt de ruud, a l’abril mació a l’acadèmia d’en Nadal: quan hi estava, el 2018, amb prou feines entrava al top 150 mundial, dilluns serà el sisè...)

–Ruud és el jugador amb més tennis de terra que hi ha ara –deia ahir Moypa–. Té un joc terrícola, que tendeix a l’extinció. Ara que el tennis s’ha uniformat en totes les superfície­s, per les condicions de les pilotes o pel joc de fons de pista, Ruud sembla que està fet per a la terra. És un home de llargs pilotejos.

–I el veu capaç d’imposar-se? –Home, Roland Garros no és el lloc més fàcil per disputar la teva primera final d’un Grand Slam. TéTé alal dadavant en Nadal, amb la sevaa èpica. Tot i que jo no vuull comptar amb l’èpicca, sinó amb el seu joc i amb els seus cops. (...) L’última reflexió éés important. En la seeva accidentad­a semiffinal contra Zverev, els expexperts havien detectat una via d’aigua en la presècia d’en Nadal.

El van veure patir.

–No les tenia totes amb mi, la veritat –deia Moyà... Vam patir, perquè el vèiem patir. Va caldre recórrer a l’èpica, sobretot en el primer set. La davallada física de la segona mànega tampoc no era habitual. Altres vegades es recupera abans. Veurem com arribarà aquest diumenge. ●

Nadal i ruud \o ha\ jugat mai EN CONTRA

Ruud sembla en fals: no pertany a la ‘Next Gen’ i tampoc no és un cadell com Alcaraz, Rune o Sinner

 ?? Clive Brunskill / Getty ?? Rafael Nadal celebrant un punt contra Sascha Zverev divendres a París; aquest diumenge buscarà el 14è títol de Roland Garros contra Casper Ruud
Clive Brunskill / Getty Rafael Nadal celebrant un punt contra Sascha Zverev divendres a París; aquest diumenge buscarà el 14è títol de Roland Garros contra Casper Ruud
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain