La Vanguardia (Català-1ª edició)

Swiatek, l’assot dels EUA

La líder mundial veta la prometedor­a Gauff i guanya el segon Roland Garros

-

SWIATEK

GAUFF 66 13

No és cap gran novetat: el tennis femení dels Estats Units fa un temps que està en campanya.

I el seu millor anunciant és Will Smith.

Fa un parell de mesos, Will Smith pujava a l’escenari durant el lliurament dels Oscar per bufetejar Chris Rock, el còmic que havia gosat riure’s de Jada Pinkett Smith, la dona de Will Smith. I ja va estar, ens vam passar dies parlant d’aquell moment, despistats i morbosos com som. Doncs si Will Smith era a la gala (i acabaria emportant-se una estatueta), era pel seu paper de Richard Williams a King Richard, el biopic de les germanes tennistes, un pèl edulcorat.

Quina propaganda!

De sobte, el món sencer, i també els nens i les nenes, van saber coses de les Williams: van descobrir els noms de Venus i Serena, es van assabentar que el tennis femení dels Estats Units tenia un passat esplendoró­s, no fa tant d’això. I ara?

Ara és el present i no hi són les Williams, ni tampoc Navratilov­a, Evert, Capriati, McEnroe, Sampras, Agassi, Courier o Roddick. Ara el tennis masculí és un erm i el femení fa el que pot.

Un moment, el que en queda tampoc està tan malament.

Entre les dones s’han ajuntat dues generacion­s interessan­ts, la de les que són a prop dels trenta anys –Madison Keys, Danielle Collins, Jessica Pegula o Alison Riske– i la de l’adolescent Coco Gauff (18), possibleme­nt la més brillant de totes.

Gauff és la teenager que ahir plorava desconsola­da a la banqueta i al podi mentre els seus pares, impotents, la contemplav­en des de la grada.

Que no es morien de ganes de baixar a la pista i abraçar la seva filla?

La seva criatura era víctima dels nervis i la desil·lusió, perquè s’havia vist envestida per Iga Swiatek (6-1 i 6-3 en 1h08m), la dona que no només va parar els peus a l’emergent Gauff, sinó també a tot el tennis dels Estats Units.

Perquè el 2020, l’any de la pandèmia i l’apocalípti­c Roland Garros (es va jugar a la tardor, amb fred, i amb les grades buides i sovint sota el sostre corredís), Swiatek (21) també s’havia imposat al Bois de Boulogne derrotant en aquell moment Sofia Kenin, una altra nord-americana. I perquè ara, en aquesta edició, ha escombrat tres nord-americanes més: Riske, en segona ronda; Pegula, a quarts; i ahir, Gauff.

I així, va estirar fins a 35 la seva ratxa de victòries consecutiv­es, cosa que fins ara només han aconseguit set tennistes més (Navratilov­a, Graf, Court, Evert, Hingis, Seles i Venus Williams), i va consolidar el seu domini de l’escenari.

Ara que se n’ha anat Ashleigh Barty, farta del tennis, Swiatek té pista lliure per posar-se a volar. ●

Ara que se n’ha anat Ashleigh Barty, avorrida del tennis, Swiatek té pista lliure per posar-se a volar

 ?? YVES HERMAN / Reuters ?? Iga Swiatek s’abraça amb el seu equip aquest dissabte a la grada de la Philippe Chatrier
YVES HERMAN / Reuters Iga Swiatek s’abraça amb el seu equip aquest dissabte a la grada de la Philippe Chatrier

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain