La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Si tens ambició, les coses passen”

- Anaïs Martí

Múrcia. Per descomptat, hi havia Piqué, que se’n va cap a Andorra quan els seus compromiso­s amb el Barça l’hi permeten. “Al principi de temporada sempre fa una reunió amb tots; s’agraeix que sigui tan pròxim”, diu Adrià Vilanova, futbolista que ha viscut des del principi el projecte andorrà de Piqué entrenant a les ordres d’en Gabri, en Nacho i, ara, amb Eder Sarabia. “Tots tres tenien una filosofia molt semblant a la del Barça. Des d’aquesta temporada també fem una sessió setmanal amb un coach per treballar aspectes mentals. Ens ha anat molt bé a tots, també a l’entrenador”, assenyala Vilanova.

Han passat moltes coses, però el fill de Tito Vilanova es queda amb tres moments de la temporada. “Recordo el gol que vaig marcar contra el Celta a la Copa del Rei a casa, per tot el que representa­va. El meu pare hi havia jugat i era un dels primers partits en què la grada era plena. Després, a part del dia de l’ascens, també recordo el gol que vaig marcar a Sabadell (0-1). Va ser la primera victòria fora de casa”.

Aquell dia l’Andorra va descobrir el seu nou himne. La cançó Princesas de Pereza. Des de llavors sona amb força “qualsevol excusa o bestiesa és bona per a brindar. Deixar anar en una riallada tot l’aire i després respirar”. Aquest any ho faran a Segona. ●

Va ser el desembre del 2018 quan a l’empresa Kosmos, creada per Gerard Piqué, se li va presentar l’oportunita­t de comprar el FC Andorra. “Al principi no volíem fer res al món del futbol, perquè estàvem focalitzat­s en la Copa Davis. Ens havien vingut a veure clubs amb una massa social més potent que la de l’Andorra i vam dir que no. Però vam acceptar perquè vam veure una oportunita­t de crear una cosa diferent”, relata Ferran Vilaseca, responsabl­e de futbol de Kosmos i president de l’Andorra, que atén La Vanguardia a l’oficina de l’empresa a Barcelona.

Llavors l’Andorra era a Primera Catalana, un punt per sobre del descens. “Així i tot, en Piqué ens va dir que havíem de pujar, que era molt important. Sempre diu que, si tens ambició, les coses passen”, explica Vilaseca. Es van posar a treballar. Van fitxar Jaume Nogués, director esportiu i gerent, una figura molt important per al club, van fer vuit fitxatges d’una tirada i van portar en Gabri de tècnic. També van arribar a un acord amb el Comú d’Encamp i van llogar l’estadi de Prada de Moles. “Des del moment en què ens vam fer càrrec de l’Andorra no vam perdre ni un partit. Vam quedar primers i vam pujar a Tercera”, diu Vilaseca, que cataloga aquell primer ascens com a “clau”, perquè va desembocar en la possibilit­at de comprar la plaça del Reus, en descens administra­tiu per impagament­s. “Teníem 19 equips per sobre. Però només l’Intercity d’Alacant podia assumir també el deute del Reus de 300.000 euros. Finalment, per un criteri de territoria­litat, ens la van donar a nosaltres”, apunta Vilaseca.

Ara l’entitat busca augmentar el seu pressupost.“A Primera RFEF era d’uns 3,5 milions d’euros. El podem situar en la part mitjana-alta de la categoria”, apunta Vilaseca. Després d’ aconseguir l’ascens a Segona, l’equip tindrà un pressupost d’uns 6,5 milions d’euros. “Si fa falta n’invertirem més des de Kosmos, perquè hem de créixer com a club. LaLiga ens demana de reforçar les àrees de màrqueting, comunicaci­ó, operacions i seguretat... hi ha molta feina. Fa una setmana li deia a Nogués, el director esportiu, que encara no hem pogut parlar de l’equip. Però segur que ho tornarem a fer”, sentencia el president.

Per aconseguir-ho, tenen l’ajuda d’en Piqué. “Per damunt de tot ñes jugador del FC Barcelona. Però evidentmen­t li encanta tot el que està relacionat amb el futbol i és de gran ajuda. Per exemple, vam fitxar Eder Sarabia gràcies a en Gerard”, especifica Vilaseca. Mentrestan­t, als despatxos es preparen per augmentar tant la cartera de patrocinad­ors com la quantitat econòmica que aporten els actuals. “Ara mateix tenim MoraBanc com a patrocinad­or principal. També ens patrocina el centre comercial Pyrénées, el resort Anyos Park, Estrella Damm i tenim Nike com a proveïdor. Però els podrem ampliar”, assegura Vilaseca.

L’Andorra, tot i això, ha estat sota sospita. El 20 d’abril El Confidenci­al va revelar uns àudios d’en Piqué amb el president de la Federació, Luis Rubiales, en

En Piqué és abans que res jugador del Barça; però li encanta el futbol i ens ajuda” Ferra Vilaseca President del FC Andorra i responsabl­e de futbol de Kosmos

Estem tranquils amb els àudios a Rubiales, tots tractem d’influir”

què li demanava “un grup fàcil per a l’Andorra” després de comprar la plaça del Reus. “Estem molt tranquils. Jo mateix he tractat Rubiales, com fem tots els presidents. Sempre tractes de tenir una mica d’influència. Per exemple, el Lleida un any va jugar amb el grup de Navarra i d’Aragó i no va jugar a Catalunya. Busques el millor per al teu club. Després resulta que no ens ha donat res del que vam demanar”, recorda Vilaseca, somrient.

De tot aquest viatge, es queda amb l’esperit familiar i les seves ganes de continuar creixent,“tot i que a l’hivern sempre li dic a en Piqué que passo fred”. ●

 ?? Kosmos ?? Gerard Piqué amb el president de l’Andorra i responsabl­e de futbol de Kosmos, Ferran Vilaseca
Kosmos Gerard Piqué amb el president de l’Andorra i responsabl­e de futbol de Kosmos, Ferran Vilaseca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain