La Vanguardia (Català-1ª edició)

La baixa execució de la inversió de l’Estat culmina dècades de retards

Catalunya no té grans projectes de futur tret del de la xarxa de Rodalies

- duardo Maga ón

A les pàgines de La Vanguardia del 21 de febrer del 2009 es va explicar el pla de Rodalies de Catalunya aprovat pel Consell de Ministres del president José Luis Rodríguez Zapatero, que preveia gastar 4.000 milions d’euros per construir 25 quilòmetre­s nous de vies, desdoblar 80 quilòmetre­s i construir nou estacions. Encara no s’ha fet ni un sol quilòmetre nou ni s’ha desdoblat res i només s’ha aixecat una de les nou estacions previstes. De fet, una de les

Són 9,2 quilòmetre­s d’autovia i 1,8 de via fèrria

230 milions

DYu PtYu eNxt Y( U+eN,er acabat e& 2018 &a *re, s - actua& .s que ( s gu f (s a& 2030, s ( h ha c (trate *s. últimes grans obres rellevants de Rodalies a Catalunya és dels anys 70, quan es va portar el tren a la vella terminal de l’aeroport i des del segle passat amb prou feines hi ha hagut projectes rellevants.

En la informació adjunta es detallen una quinzena d’obres emblemàtiq­ues amb retards, alguns de dècades. Per això la baixíssima execució pressupost­ària de l’Estat el 2021 a Catalunya (36%) ha provocat una nova tempesta política augmentada pel fet que a Madrid l’execució hagi estat del 184%. En euros significa que la comunitat madrilenya va rebre 2.086 milions, gairebé el triple que Catalunya, on van arribar-ne 740.

Tot i que el Ministeri de Transport que dirigeix Raquel Sánchez dona la culpa a la baixa licitació del 2020 per la pandèmia, fonts consultade­s expliquen que el problema de base és que els pressupost­os de l’Estat s’“inflen” de manera artificial per complir amb els compromiso­s polítics però després no es posen els mitjans tècnics i humans per executar-los. Des del ministeri confien a capgirar la situació aquest exercici. Posen com a exemple que a Rodalies l’any passat es van licitar 600 milions i aquest 525 milions fins al maig. Després de la licitació, en uns quants mesos es comencen les obres.

El director del servei d’estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira, afirma que és normal que s’executi un 80% o un 90% i afegeix que quan s’està per sota del 50% –com és el cas de Catalunya– sovint es deu al fet que els pressupost­os estan sobredimen­sionats respecte als mitjans. El que passa a Catalunya – afegeix– és que la sèrie històrica mostra execucions pressupost­àries baixes sempre: del 60%. Mostra un problema estructura­l independen­tment de qui governi i que es dona tant en carreteres com en ferrocarri­l.

La Cambra Oficial de Contrac

El 2018 (16 anys després de redactar el projecte d’integració del ferrocarri­l a Sant Feliu de Llobregat) arrenca el projecte. Les obres es van posar en marxa l’any passat

La inversió és de 177,5 milions, però arriba als 200 milions comptant les obres addicional­s al projecte tistes de Catalunya (COCC) fa anys que analitza les dades i ha detectat que els pressupost­os efectivame­nt s’“inflen” de manera artificial un any darrere l’altre amb la mateixa obra que mai s’arriba a executar. A l’autovia orbital B-40 el cost final estimat de l’execució és de 264 milions, però s’ha pressupost­at tantes vegades sense que s’hagi arribat a fer que si se sumen els 15 pressupost­os en què ha aparegut donen una dotació de 1.337 milions. Aquesta dotació fictícia multiplica per cinc el cost real. “Hi ha una espècie d’engany perquè surt una obra que s’ha de dur a terme en quatre anys a 15 pressupost­os diferents”, diu Joaquim Llansó, president de la COCC. “És un problema d’ineficiènc­ia total”.

Òbviament també hi ha raons polítiques. Fonts del sector recorden que els nous accessos ferroviari­s als aeroports de Barcelona (terminal nova) i Madrid anaven si fa no fa paral·lels, però quan va arribar la crisi immobiliàr­ia del 2008, el govern de Mariano Rajoy va optar per paralitzar el projecte del Prat però no el de la capital. Avui a Barajas tenen la infraestru­ctura en funcioname­nt i a Barcelona no.

De cara a aquest any, perquè Catalunya pogués recuperar el que no s’havia gastat l’any passat s’hauria d’executar un 160% del pressupost. Un dels problemes per aconseguir-ho és que Catalunya manca de grans projectes d’inversió més enllà del pla actual de 6.000 milions de Rodalies. Havent renunciat a l’ampliació de l’aeroport del Prat no hi ha on poder gastar més d’uns 1.000 milions a l’any. Aquesta circumstàn­cia agreujarà la bretxa amb Madrid perquè allà sí que s’han posat d’acord en l’ampliació de Barajas. Pel que fa a les carreteres no hi ha grans projectes rellevants perquè no es preveuen noves autovies a Espanya fins que no es defineixi l’anunciat model de pagament per ús estatal. ●

Després de 20 anys no s’ha posat en servei ni un sol quilòmetre

Es preveu que entri en funcioname­nt el 2025

Pendent de redacció d’estudis informativ­a.

Per a &a resta de tra s ( h ha ca&e(dar . La (,ers - *re, sta .s de 650 & (s

L’adaptació de l’ample europeu en la línia fèrria del corredor mediterran­i s’anuncia el 2012

Els subtrams Vila-SecaCastel­lbisbal, CastellóVa­ndellós i el ramal de Tortosa estaran a punt a partir del 2024

La (,ers - *re, sta .s de 425 & (s

 ?? ?? Formen part del Corredor Mediterran­i
Inversió
Formen part del Corredor Mediterran­i Inversió
 ?? ?? Obres
Pressupost
Obres Pressupost
 ?? ?? Obres
Parets12a 3arri4a
Centelles1­5ic
Obres Parets12a 3arri4a Centelles1­5ic
 ?? ?? Obres xecució
Obres xecució

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain