La Vanguardia (Català-1ª edició)

Analitzant

- Pedro Nueno

del sector de l’automòbil es parla sobretot dels cotxes elèctrics. Molts fabricants de cotxes asseguren que a partir del 2030 (de vegades ho allarguen al 2035) tots els cotxes que fabricaran seran elèctrics. Els polítics també ho confirmen. Però a tots els països del món els costa de crear xarxes de carregador­s elèctrics que facilitin una ràpida recàrrega de les bateries a tot el país (o un canvi de bateria). En general la premsa sembla que està molt a favor del cotxe elèctric. Però de moment, encara que ha aconseguit que se’n parli molt bé, no està portant gaire gent a comprar-se un elèctric. Una cosa que podria passar és que de sobte tots comencéssi­m a comprar cotxes elèctrics a gran velocitat. Sovint els humans reaccionem així. Amb els cotxes queda una gran qüestió: si ens en comprem un d’elèctric, què fem amb el de combustió? Probableme­nt volem que se’l quedi el concession­ari, que ens el pagui bé i això rebaixi el preu del que ens comprem. Com funcionarà el mercat dels cotxes de segona mà?

No cauran força els preus dels de segona mà no elèctrics? Si a més hi ha governs que diuen que a partir d’una data ja no es podran utilitzar els no elèctrics, qui els comprarà un any o dos abans? Podria ser que haguéssim d’exportar els cotxes usats a l’Àfrica o a l’Índia on tots volen un cotxe però tenen pocs diners per comprar-lo i ara com ara no estan obsessiona­ts amb la “sostenibil­itat”? Una cosa és que només comprem cotxes elèctrics però una altra és què passa amb els usats i amb les gasolinere­s. Ho hem de pensar, explicar i potser legislar.

És un tema complicat que hem de

Quan només comprem cotxes elèctrics, què se’n farà dels de segona mà i les benzineres?

seguir amb molt de compte com a consumidor­s, proveïdors de serveis (finançamen­t, logística, lloguer de locals) però sobretot com a empresaris del sector (fabricants de cotxes, proveïdors de components, proveïdors de combustibl­es, concession­aris). Pensem, compartim, negociem i acordem.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain