La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més immigrants que mai

El govern Johnson estimula l’arribada d’asiàtics per substituir els europeus

- LAíASE LAmos EMndrEs. CorrEspons­al

Si no vols caldo, dues tasses. Un dels propòsits fonamental­s del Brexit va ser “controlar les fronteres” i reduir la presència d’estrangers al Regne Unit, amb l’argument que feien baixar els salaris i creaven pressió sobre els serveis socials. Sobre aquesta premissa Boris Johnson va guanyar la majoria absoluta. Però a l’hora de la veritat el resultat de la sortida de la UE ha estat al contrari, i al país arriben més immigrants que mai, tant legals com il·legals.

Un efecte bumerang, incapacita­t del Govern per tancar les portes per molt que ho intenti, necessitat­s econòmique­s o potser cinisme polític, i allò de reduir la immigració va ser un simple lema per entabanar la gent i aconseguir el Brexit, igual que la promesa que el cop de porta a Europa estalviari­a 400 milions d’euros setmanals que es podrien dedicar a millorar la sanitat. O no han aparegut per enlloc o s’han dedicat a una altra cosa, perquè hi ha sis milions de britànics fent cua per a operacions (rècord històric), i Johnson ha apujat les taxes de la Seguretat Social perquè el sistema no es col·lapsi del tot.

El més probable és que una barreja de tot plegat. El propòsit de Johnson sempre va ser conquerir el poder, per a la qual cosa necessitav­a obtenir el vot d’exlaborist­es culturalme­nt conservado­rs, oposats a la immigració, i neutralitz­ar l’extrema dreta (el partit de Nigel Farage). Però una vegada a Downing Street, la impressió de controlar les fronteres imposant un sistema de punts per obtenir visats és més important que no pas les xifres concretes de quanta gent arriba i se’n va. I les enquestes indiquen que el tema s’ha desactivat políticame­nt i ha deixat de ser un dels principals temes de preocupaci­ó.

La realitat, tot i això, és que els últims dotze mesos el Govern ha ofert visats a un milió d’estrangers –una tercera part més que abans de la pandèmia– per viure i treballar legalment al país (entre ells 110.000 habitants de Hong Kong), a més de 15.000 persones se’ls ha concedit l’asil polític, i unes 10.000 més han arribat il·legalment, la majoria en llanxes a través del canal de la Mànega, unes xifres a què no s’havia arribat mai. Encara que en plena crisi del cost de la vida la immigració no preocupi tant com altres coses, un important sector de votants i diputats estan francament desencisat­s i enfadats.

Xifres de l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues revelen que la immigració neta va arribar l’últim any a la xifra de 239.000 persones, la majoria procedents d’Àsia i, sobretot, el subcontine­nt indi. Fins a 193.000 ciutadans de països de la Unió Europea van marxar, per 181.000 que van arribar, un dèficit de 12.000.

Les últimes setmanes, a la recerca del vot nacionalis­ta anglès i per contrarest­ar l’escàndol del partygate, Johnson ha anunciat una sèrie de mesures populistes, com ara la privatitza­ció del Canal 4 de televisió, l’adopció de les mesures imperials de pes i altura (lliures, unces i polzades en comptes de quilos i centímetre­s), una llei que li permeti ignorar el protocol d’Irlanda del Nord (que figura en els acords comercials

Una de cada de cinc feines la fa un estranger, mentre que cinc milions de britànics demanen ajuts socials

L’últim any se n’han anat del país més ciutadans de la Unió Europea dels que hi han arribat

del Brexit) i la tramesa d’alguns sol·licitants d’asil a Ruanda. Carnassa per a la ultradreta.

El propòsit és mirar de neutralitz­ar la realitat de les dades, que demostren que, després del Brexit, més estrangers que mai han obtingut el permís de residència permanent, i que tres de cada quatre sol·licituds d’asil polític han estat acceptades, en bona part perquè, després de la sortida de la UE, el Regne Unit ja no pot invocar els acords de Dublín. Aquest protocol li permetia denegar sol·licituds i enviar els demandants al primer país europeu on havien posat el peu.

Han obtingut l’asil un 95% dels sirians que l’han demanat, un 97% dels eritreus, un 95% dels sudanesos, un 91% dels afganesos i un 88% dels iranians, els percentatg­es més alts en més de dues dècades. Però no pas perquè s’hagi estovat de sobte el cor de Johnson, sinó perquè legalment no ha pogut rebutjar més sol·licituds amb el vell argument que no es tracta de perseguits polítics sinó de refugiats econòmics, i perquè a la Gran Bretanya falta mà d’obra. Molts dels asiàtics es posen a treballar en negocis familiars o en investigac­ió i tecnologia, però no són substitut per als paletes polonesos, els jardiners búlgars, els camioners romanesos i els cambrers espanyols, francesos i italians. Més d’un milió d’europeus que se’n

 ?? EP ?? Un grup de migrants arribats a Dungeness (Kent) a través del canal de la Mànega després de ser rescatats d’un naufragi el 17 de maig
EP Un grup de migrants arribats a Dungeness (Kent) a través del canal de la Mànega després de ser rescatats d’un naufragi el 17 de maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain