La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia torna a atacar Kíiv amb míssils mentre la sang corre a Luhansk

Putin adverteix que ampliarà objectius si Ucraïna rep míssils de llarg abast

- KÍIV

Rússia va atacar ahir de matinada Kíiv amb míssils per primera vegada en més d’un mes, mentre funcionari­s ucraïnesos van dir que, lluny de la capital, un contraatac a la zona de Luhansk, que s’ha convertit en principal camp de batalla a l’est, havia permès recuperar la meitat de la ciutat de Severodone­tsk. La batalla per aquest enclavamen­t industrial està cobrant nombroses baixes per un bàndol i l’altre.

Després de l’atac a Kíiv d’ahir a la matinada es podia veure fum fosc des de molts quilòmetre­s de distància en dos districtes perifèrics de la capital ucraïnesa. Fonts oficials van dir que l’atac va afectar els treballs de reparació de vagons de ferrocarri­l. Com s’esperava, Moscou va difondre una altra versió dels fets i va dir que havia destruït blindats enviats per països d’Europa de l’Est a Ucraïna.

Se sap que almenys una persona va ser hospitalit­zada, per bé que no hi va haver informes immediats de morts. L’atac va ser un sobtat recordator­i de la guerra en una capital on la vida normal ha tornat en bona part des que les forces russes van ser expulsades dels afores al març.

“Els atacs amb míssils d’avui [per diumenge] a Kíiv tenen un sol objectiu: matar tants ciutadans com sigui possible”, va tuitejar l’assessor presidenci­al ucraïnès Mijailo Podoliak. El d’ahir va ser el primer gran atac a Kíiv des de finals d’abril, quan un míssil va matar un periodista.

La capital ucraïnesa no havia estat en el punt de vista de les operacions de l’exèrcit invasor, especialme­nt perquè les últimes setmanes Rússia ha centrat el seu poder destructiu principalm­ent en les línies del front a l’est i el sud.

Rússia ha concentrat les seves forces, per exemple, a la petita ciutat industrial oriental de Severodone­tsk, que s’ha convertit en escenari d’una de les batalles terrestres més grans d’aquesta guerra. L’objectiu dels invasors és capturar una de les dues províncies orientals, Luhansk, que reclama en nom dels separatist­es prorussos.

Sobre el desenvolup­ament dels combats en aquest enclavamen­t, no hi ha informacio­ns fiables ni que es puguin verificar. Si bé ahir Rússia va guardar silenci després d’assegurar dissabte que havia aconseguit el control de la ciutat, ahir fonts d’Ucraïna van dir que han muntat un contraatac a Severodone­tsk que hauria permès recuperar la meitat de la ciutat.

L’esforç bèl·lic provoca un evident desgast en els dos bàndols, només que, de moment, Ucraïna disposa del reaprovisi­onament d’Occident, especialme­nt dels Estats Units. És en aquest sentit que el president rus, Vladímir Putin, ha fet una advertènci­a: les Forces Armades russes atacaran objectius que fins ara s’havien lliurat si se subministr­a a Ucraïna míssils de llarg abast.

“Si els arriben a subministr­ar, traurem les conclusion­s apropiades i farem servir les nostres armes, que no ens en falten, per atacar els objectius que fins ara no hem atacat”, va assenyalar.

Putin va fer aquest avís després que la Casa Blanca anunciés un altre paquet d’ajuda a Ucraïna per valor de 700 milions de dòlars que inclou llançadore­s de míssils Himars, amb un abast de fins a 70 quilòmetre­s. Els EUA van prendre aquesta decisió després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, prometés no utilitzar-los contra territori rus.

Putin va assegurar que la decisió dels Estats Units no canviarà fonamental­ment l’equilibri de poders sobre el terreny, ja que les armes dels EUA i altres països estan destinades a reposar el material bèl·lic perdut per Ucraïna durant les hostilitat­s. ●

Ucraïna i Rússia mantenen la lluita per la ciutat de Severodone­tsk, de resultat incert

 ?? Ag ?? Un edifici a Donetsk encertat per coets ucraïnesos que van causar cinc morts dissabte
Ag Un edifici a Donetsk encertat per coets ucraïnesos que van causar cinc morts dissabte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain