La Vanguardia (Català-1ª edició)

13 morts i 59 ferits en deu tirotejos més

-

xerrada va tractar sobre una operació de relacions públiques per contrarest­ar el robatori de Watergate, així com sobre els micròfons ocults a la Casa Blanca.

En canvi, les 7 hores i mitja de possibles trucades de Trump que el seu equip i ell van escamoteja­r al comitè del Congrés que investiga l’assalt del 6-E “probableme­nt al·ludien a la insurrecci­ó en curs i diversos plans per anul·lar unes eleccions lliures i justes”, afegeix l’exfiscal. I assenyala que, tot i que ignorem què es va discutir en aquelles xerrades –potser des de telèfons d’un sol ús–, “sí que sabem que els dies previs al 6 de gener l’expresiden­t estava buscant la manera de desfer els resultats electorals lliures de frau dels EUA”.

L’escàndol Watergate es va desenvolup­ar durant una mica més de dos anys pel que fa al vessant polític, si es pren com a desenllaç la renúncia de Nixon l’agost del 1974. Els judicis van durar alguns mesos més. Dels 69 funcionari­s, assessors i agents o exagents de l’FBI i la CIA que van ser acusats de conspiraci­ó, robatori, escoltes il·legals, obstrucció a la justícia i perjuri, entre altres delictes, 48 van ser declarats culpables i condemnats a penes majoritàri­ament de mesos de presó, inclosos el cap de gabinet Haldeman i el fiscal general John Mitchell. Nixon va continuar proclamant la seva innocència. I el seu successor, Gerald Ford, el va indultar.

Però, fos com fos, els mecanismes de vigilància, enjudiciam­ent i supervisió pública de l’activitat política –a través del Congrés, els tribunals i la premsa– van acabar funcionant en el cas Watergate. Passarà el mateix amb el cas Trump?

De moment, l’assalt al Congrés està sent investigat per la justícia

■ La violència amb armes de foc continua als Estats Units, sense que ses senyories del Congrés apuntin senyals per restringir substancia­lment l’accés a tota mena d’armes de foc. Entre dissabte i diumenge, almenys tretze persones van morir i 59 van resultar ferides en onze tirotejos massius en diferents punts del país. Els incidents més greus van passar a la cèntrica i animada South Street de Filadelfia (Pennsilvàn­ia) i en un bar de Chattanoog­a (Tennessee), cadascun amb tres morts i 12 ferits. Una de les víctimes de Chattanoog­a va morir atropellad­a quan fugia dels trets. No hi va haver escapatòri­a. i per la comissió de la Cambra de Representa­nts. Any i mig després dels fets, els jutges han dictat 165 sentències contra els més de 810 detinguts però només 65 han rebut penes de presó. Es tracta en tot cas dels autors materials de l’assalt, no dels seus presumptes instigador­s polítics, entre els quals Biden col·loca Trump al capdavant.

La comissió investigad­ora de la Cambra Baixa, d’altra banda, ha entrevista­t un miler de persones i acusat de desacatame­nt uns quants exassessor­s de Trump. I dijous començarà una sèrie d’audiències públiques televisade­s que prometen novetats. Caldrà veure-les. Mentrestan­t, l’expresiden­t continua movent-se pels seus respectes dins del seu partit i de la política dels Estats Units.

El 1974, el senador republicà i autoprocla­mat conservado­r extremista Barry Goldwater va encapçalar una delegació de veterans del Partit Republicà que va dir a Nixon que el joc havia acabat. I el president va accedir a renunciar. Acceptaria avui Trump un consell similar perquè deixés d’insistir en la seva falsa acusació de frau electoral en les presidenci­als del 2020 i es retiraria d’una vegada, si és que algú s’atrevís a suggerir-l’hi?

“La polaritzac­ió partidària actual suggereix que un president pot cometre abusos de poder a l’estil Watergate sense posar en risc la seva base partidista”, diu Colin Kidd, historiado­r especialit­zat als Estats Units i professor a la Universita­t de St. Andrews. A parer seu, “la incitació a la insurrecci­ó de Trump el 6-E semblava una prova irrefutabl­e”. Però els seguidors de l’expresiden­t no es van moure... i continuen sense abandonar el seu líder. Alguna cosa ha canviat aquests últims 50 anys als Estats Units. ■

Nixon va esborrar 18,5 minuts d’una trucada; Trump va deixar sense lliurar 7 hores de registres telefònics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain