La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrest domiciliar­i per al president de Colòmbia per una qüestió ambiental

- BOGOTÀ

El Tribunal Superior d’Ibagué va ordenar l’arrest domiciliar­i de cinc dies al president colombià, Iván Duque, per haver desobeït una ordre judicial per protegir el parc nacional natural Los Nevados, a la regió de l’Eix Cafeter. La sanció l’havia emesa la sala de cassació laboral del Tribunal Suprem de Justícia, que va declarar com a subjecte de drets el parc natural nacional dels Nevados el 2020. Segons la sentència publicada per mitjans locals, suposadame­nt el Govern que encapçala Duque no ha complert amb la creació d’un comando especial de la força pública per a delictes ambientals en aquest parc nacional.

L’ordre judicial va imposar “arrest domiciliar­i durant cinc dies”, per al compliment del qual s’encarregar­à al director de la policia colombiana o el superior que atengui les funcions al Palacio de Nariño, seu de l’Executiu.

Actualment Colòmbia està immersa en un decisiu procés electoral que culminarà amb el relleu de Duque a la presidènci­a del país. La segona volta de les eleccions en què no es presenta l’actual mandatari se celebraran el dia 19 d’aquest mes. Llavors s’enfrontara­n Gustavo Petro, el candidat d’esquerra, i el populista multimilio­nari Rodolfo Hernández.

Enmig d’aquest ambient, l’alt tribunal colombià que ha decretat l’arrest de Duque també ha ordenat la imposició d’una multa de quinze salaris mínims legals mensuals vigents al cap d’Estat colombià “llevat que abans s’acrediti el compliment de l’ordre tinguda com complerta”.

El president Duque ha dit que la decisió del tribunal és un “prevaricat­o” i que passa per sobre de la Constituci­ó.

“Aquesta sentència està més que complerta i els reports hi són, però a banda d’això la decisió no només és inconstitu­cional, no és en ferm: és un obert prevaricat­o”, va dir el cap d’Estat a la ciutat caribenya de Munteria, capital del departamen­t de Córdoba. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain