La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez alerta d’un pacte de PP i Vox per despertar el votant d’esquerres

El president esgrimeix la gestió econòmica i conquestes socials davant la dreta

- Juan Carlos Merino

Pedro Sánchez està convençut que l’electorat progressis­ta continua sent molt majoritari a Andalusia. Però els estrategs socialiste­s adverteixe­n que si el votant d’esquerres no desperta davant la crida de les urnes el 19-J, el popular Juan Manuel Moreno Bonilla guanyarà la reelecció com a president de la Junta sense haver ni tan sols de baixar de l’autobús. I el que encara és pitjor, segons va alertar ahir Sánchez, en aquest nou mandat el PP incorporar­à la ultradreta en l’equació del futur executiu autonòmic, com ja va passar a Castella i Lleó després de les eleccions del febrer.

“Hem de ser conscients que votar la dreta o votar la ultradreta són vots intercanvi­ables, perquè al final s’acaben entenent”, va assegurar el president del Govern central davant un acord entre el PP i Vox per governar l’autonomia més poblada d’Espanya, si l’aspirant socialista a la presidènci­a de la Junta, Juan Espadas, no consuma el seu difícil afany de sumar una majoria suficient per frenar les dretes.

Almeria és, segons el sondeig preelector­al del CIS, la província andalusa on Vox té més força, amb un 18,5% d’intenció de vot. Però alhora l’enquesta de José Félix Tezanos també atribueix a Almeria la intenció de vot més gran al PSOE de tota la regió, amb un 30%, trepitjant els talons al PP, amb un 31,2%.

Aquest termòmetre demoscòpic explica que els estrategs socialiste­s triessin la localitat d’Almeria de Cuevas del Almanzora perquè Sánchez –després dels mítings que ja va protagonit­zar a Jaén, Granada i Sevilla els últims caps de setmana– debutés ahir a la campanya electoral andalusa, pròpiament dita, amb una urgent crida a remuntar el vol de l’“orgull” socialista, una dura reprimenda al PP i una nítida alerta sobre la irrupció de la ultradreta de Vox.

“Tot dependrà de la mobilitzac­ió de l’esquerra, a Almeria i a la resta d’Andalusia”, insisteixe­n els estrategs socialiste­s. “Si la gent surt a votar –subratllen–, hi haurà partit”. Però si el votant progressis­ta es queda a casa, desmotivat, desil·lusionat o ja resignat, el partit estarà perdut per endavant per al PSOE, i només faltarà avaluar la magnitud de la tragèdia la nit de l’escrutini electoral.

A la seva campanya andalusa –ja té programats futurs actes a Màlaga, Sevilla o Cadis–, Sánchez esgrimeix la seva gestió econòmica i les “conquestes socials”, malgrat la pandèmia, la guerra i l’oposició sense treva de la dreta, per contrastar-lo amb el no a tot que atribueix al PP, encara que, a parer seu, incorri en serioses contradicc­ions. I per posar en evidència la gestió de Moreno Bonilla –“nefasta”, segons els socialiste­s andalusos– en aquests tres anys i mig de mandat.

Després d’una primera legislatur­a de Moreno Bonilla –que va posar fi a 37 anys consecutiu­s de governs del PSOE a Andalusia–, els socialiste­s conclouen que “la

El cap de l’Executiu replica a Feijóo que Espanya “ha batut tots els rècords d’ocupació dels últims 15 anys”

“Tot dependrà de la mobilitzac­ió de l’esquerra; si surt a votar, hi haurà partit”, assumeixen al PSOE

política econòmica no la gestiona més bé la dreta, això és una falsedat”. I Sánchez va insistir ahir a esgrimir precisamen­t la seva gestió econòmica, amb més de 20 milions d’afiliats a la Seguretat Social, un 50% de contractes indefinits gràcies a la reforma laboral i un creixement del salari mínim fins als mil euros al mes. “Que Espanya hagi aconseguit batre tots els rècords d’ocupació dels últims 15 anys, amb una pandèmia i una guerra, diu molt bones coses d’Espanya. També diu alguna cosa bona del Govern central. I no diu res de bo d’una oposició que nega la realitat i diu que aquestes dades d’ocupació són falses”, va replicar al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

“Espanya i els socialiste­s –va prometre Sánchez– ens encoratgem davant l’adversitat”. ●

 ?? Carlos Barba / EFE ?? Sánchez va debutar a la campanya electoral andalusa amb un míting a Cuevas del Almanzora (Almeria)
Carlos Barba / EFE Sánchez va debutar a la campanya electoral andalusa amb un míting a Cuevas del Almanzora (Almeria)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain