La Vanguardia (Català-1ª edició)

Camp de Gibraltar, més enllà del narco

La comarca gaditana, fuetejada per l’abandoname­nt escolar i l’atur, demana en campanya implicació supramunic­ipal

- Joaqu n Vera

Al Camp de Gibraltar hi ha la sensació general que els arbres han impedit de veure el bosc. Durant els últims anys, en què el narcotràfi­c ha aconseguit els seus nivells més alarmants d’impunitat, aquesta comarca gaditana ha estat l’escenari de partides a plena llum del dia, persecucio­ns amb agents morts o, fins i tot, un assalt d’encaputxat­s en un hospital per alliberar un narco detingut. Tot i això, darrere d’aquells episodis de thriller hi ha vuit municipis andalusos fuetejats per l’atur –ronda un 30% en la població general i supera un 70% en els joves de barris més marginals–, per l’absentisme escolar –és set punts més alt que a la resta de la província– i per una curta esperança de vida –La Línea de la Concepción és l’única població espanyola que no arriba als vuitanta anys de mitjana–.

Quan el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va prendre possessió del seu càrrec, un dels primers objectius que es va fixar va ser restablir al Camp de Gibraltar el principi d’autoritat. Alcaldes de la comarca coincideix­en a assenyalar que està funcionant el pla especial, que ja s’ha ampliat per tercera vegada. Les dades –que també inclouen fases en territoris limítrofs– parlen per si mateixes: s’han detingut o investigat 10.840 sospitosos en 9.700 operacions policials, que han permès la confiscaci­ó de més de 1.400 tones de droga. Però com afirma Francisco Mena, president de la Federació d’Associacio­ns contra el Narcotràfi­c a Cadis, “la situació no se soluciona només enviant policies”.

Mena, que fa més de vint anys que lluita contra el flagell de la droga, assegura a La Vanguardia que el desemparam­ent i l’oblit institucio­nal no responen a un color polític concret.

“El problema no és que ens abandonés un govern o un altre: és que ho va fer l’Estat”. Assenyala la falta d’oportunita­ts, com ara “el brou de cultiu perfecte” per al narcotràfi­c. “No és que al sud de Cadis es tingui un gen procliu per a la delinqüènc­ia. És el codi postal de la zona el que marca les escasses possibilit­ats de poder triar”, explica Mena, qui va elaborar –amb més d’una dotzena d’associacio­ns i sindicats– un pla integral per al Campo de Gibraltar, en què es detallen els problemes que afecten la zona i possibles solucions per revertir-los.

El motor econòmic de la zona és el port d’Algesires, que lidera el tràfic de mercaderie­s a Espanya i ha estat reconegut com el més eficient d’Europa. Tot i això, la seva connexió és tercermund­ista. La connexió ferroviàri­a entre Algesires i Bobadilla (Màlaga) és una inversió vital per al desenvolup­ament del teixit industrial del Camp de Gibraltar i la generació d’ocupació. Està pressupost­ada, però no executada.

El port d’Algesires (a la imatge, un dic de càrrega i descàrrega de contenidor­s ) ha estat reconegut com el més eficient d’Europa, malgrat la falta de connexió ferroviàri­a amb el corredor mediterran­i

L’alcalde José Ignacio Landaluce (PP), que atén La Vanguardia després d’acompanyar durant tot el matí el candidat Juan Manuel Moreno per la zona fent campanya electoral, assenyala com a “gran necessitat” la inversió en infraestru­ctures i mira directamen­t cap a la Moncloa. Si bé reconeix que s’han destinat mitjans per a seguretat, no ha estat així, assegura, en altres que també són fonamental­s, com ara l’educació, la formació i l’ocupació. Landaluce demana més implicació de les administra­cions supramunic­ipals per fer competitiv­a la zona i lluitar contra “la fàbrica de col·locació de treballado­rs espanyols” que suposa Gibraltar.

Hi coincideix l’alcalde de La Línea de la Concepción, José Juan Franco (La Línea 100x100), qui en les últimes municipals es va convertir en un dels tres regidors més votats d’Espanya després d’aconseguir 21 dels 25 regidors. A la seva localitat, més de 10.000 persones treballen a La Roca, com es coneix el Penyal. Una emigració laboral diària des d’un municipi en què l’atur supera un 34%. Franco diu que té la fórmula: un règim jurídic diferencia­t en l’estructura territoria­l de la nació sota la forma de ciutat autònoma –com Ceuta i Melilla–, amb un règim fiscal propi per a determinad­a mena d’empreses i treballado­rs.

En la conversa amb el socialista Juan Carlos Ruiz, l’alcalde de San Roque, la paraula que més es repeteix és formació. Per a aquells joves, diu, que van escoltar “cants de sirena il·legals del narcotràfi­c”, però que ara mereixen una altra oportunita­t. I passa, a parer seu, per formació profession­al en sectors industrial­s de la zona, perquè després no hagin d’abandonar el Camp de Gibraltar. Una arrelament que també es demana de crear –a través del mecanisme de Zona d’Especial Singularit­at– per a policies, jutges i fiscals. I que no fugin a la primera oportunita­t. ●

El motor econòmic de la zona és el port d’Algesires, primer d’Espanya, però les connexions són nul·les

L’atur als 8 municipis és prop del 30% i l’absentisme escolar supera 7 punts el de la resta de la província

 ?? Xavier Cervera ?? l e   el Pen! l
Xavier Cervera l e el Pen! l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain