La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les presses van perjudicar Susana Díaz?

L’esquerra hauria obtingut majoria absoluta autonòmica amb el resultat de les generals de l’abril o el novembre del 2019

-

PROJECCIÓ DELS RESULTATS DE LES GENERALS DEL 2019

Projecció dels resultats de les generals de novembre del 2019 sobre unes d’autonòmiqu­es

PSOE

UP

PP

VOX

Cs

RESULTATS DE LES AUTONÒMIQU­ES DEL 2018 amb les legislativ­es de l’abril d’aquell mateix any?

Per descomptat, tampoc no és possible respondre categòrica­ment a aquesta pregunta, però els resultats de les generals del 2019 a Andalusia ofereixen alguna pista. De fet, el PSOE andalús va apostar sovint per celebrar conjuntame­nt autonòmiqu­es i legislativ­es per beneficiar-se de la mobilitzac­ió afegida que suposaven les generals.

En qualsevol cas, si els resul

MAJORIA DE SUFRAGIS PER PROVÍNCIA

En les eleccions generals del 2019

Esquerra

Huelva

Sevilla

Empat

Còrdova

Centre i dreta

Jaén tats de les dues cites haguessin estat semblants als que va obtenir l’esquerra a les generals de l’abril del 2019 a Andalusia, aquesta comunitat no hauria canviat de mans, com sí que va passar el desembre del 2018. Ara bé, com que el PSOE andalús ha anat obtenint menys vots a les autonòmiqu­es que no pas a les generals, un escenari més versemblan­t seria el de les legislativ­es del novembre del 2019, que va registrar un descens del Partit Socialista i Unides Podem, paral·lelament a una lleu alça del bloc compost per PP, Vox i Ciutadans.

Doncs bé, ni en aquest supòsit –que va atorgar gairebé un punt i mig més en quota de vot al centre i la dreta (49%) en el conjunt d’Andalusia– hauria perdut l’esquerra (amb un 47,7%) la majoria a la Cambra andalusa. Pels pèls, però PSOE i Podem haurien sumat 55 escons dels 109 que componen la Cambra de l’Hospital de les Cinc Nafres. Al seu torn, PP, Vox i Ciutadans haurien reunit 54 diputats, tot i que amb un repartimen­t molt diferent del del 2018.

A les autonòmiqu­es del desembre d’aquell any, la correlació entre blocs va deixar un avantatge de gairebé sis punts al centre i la dreta (més d’un 50%),

El vot a Andalusia

El vot del 10-N hauria donat 42 escons al PSOE i 13 a Podem; és a dir, 55 sobre els 109 de la Cambra andalusa

davant els partits d’esquerra (44,1%). I això es va traduir en un avantatge de nou escons per al bloc conservado­r, que es va situar quatre diputats per sobre de la majoria absoluta del Parlament.

Això sí, el 2018 Ciutadans trepitjava els talons al PP (21 escons davant 26), amb Vox com a tercera força (12 diputats). En canvi, amb l’hipotètic resultat del novembre del 2019, hauria estat Vox (23 diputats) el que trepitjari­a els talons al Partit Popular (24 escons), mentre que Cs només hauria sumat set escons.

L’esmentada hipòtesi contrafàct­ica, construïda sobre els resultats de les generals del novembre del 2019, amaga un últim enigma. Com hauria estat possible que, amb menys vots, l’esquerra hagués sumat més escons? L’explicació està en els antagònics resultats provincial­s. Per exemple, a Almeria –on el centre i la dreta van reunir més d’un 60% dels vots– i a Granada, Màlaga i Cadis, el Partit Popular, Vox i Cs haurien sumat almenys un escó més que PSOE i Podem. Però a Còrdova –que reparteix una xifra parella de diputats–, els dos blocs haurien empatat. I a Jaén i Huelva l’avantatge hauria estat per a l’esquerra, el resultat de la qual a Sevilla (quatre escons més que la dreta) hauria estat clau per amarrar la majoria absoluta. El problema de la història és que no es pot reescriure. ●

 ?? ?? LA VANGUARDIA
L’encara presidenta de la Junta, Susana Díaz, després de saber-se els resultats del desembre del 2018
LA VANGUARDIA L’encara presidenta de la Junta, Susana Díaz, després de saber-se els resultats del desembre del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain