La Vanguardia (Català-1ª edició)

El partit, per a qui el treballa

- Francesc-Marc Álvaro

Els límits de la política virtual van ser visibles dissabte a Argelers, on Junts va celebrar la primera part del seu congrés, que ha fet oficial el pas al costat de Carles Puigdemont, que plega de la presidènci­a, però continuarà –ningú en dubta– com a líder referencia­l d’aquest espai. La política virtual, encarnada en el barroquism­e de Laura Borràs, va topar amb una evidència: el partit, per a qui el treballa.

Una cosa són els entusiasme­s efervescen­ts de les xarxes socials i una altra la complexita­t de gestionar lleialtats en un projecte polític. La presidenta del Parlament i alguns aspirants a càrrecs orgànics de la seva corda van rebre un avís sever a les votacions: Borràs va quedar tercera (no s’ho esperava) i el regidor de Badalona que proposava per a la secretaria d’organitzac­ió no va aconseguir els vots suficients per integrar-se a l’executiva, per bé que podria acabar entranthi, si els concernits acorden saltar-se les regles fixades. Jordi Turull, encarnació de l’escola convergent adaptada al procés, va exhibir musculatur­a i va enviar un senyal importantí­ssim: en aquest nou tàndem, l’exconselle­r i ex pres polític és qui sap com funciona el vehicle. Les bases van detectar que no es podia fer broma amb les coses de menjar. En coherència amb això, un dels més votats va ser el conseller Giró.

Una veu veterana de la casa em va resumir així el que havia passat dissabte a l’emblemàtic­a localitat nord-catalana: “La militància ha deixat clar que volem tenir un partit que compti i no un club de fans”. Ni club de fans, ni moviment, ni plataforma, ni res original: un partit com els de sempre, amb voluntat de poder. I de fer partit en sap un munt Turull, el nou secretari general. Ho va aprendre a l’antiga Convergènc­ia de Pujol i Artur Mas, ho va viure també des de l’interior de l’administra­ció autonòmica, des de ben jove, i observant com dirigents tan eficaços com Felip Puig es treballave­n a fons cada militant i cada secció local. En canvi, la nova presidenta de Junts té molta gràcia fent tuits i selfies però ho desconeix tot del funcioname­nt d’un aparell polític.

Quan Turull va renunciar a un congrés de confrontac­ió vam assenyalar que havia acceptat moltes exigències de Borràs perquè tenia por que li passés el mateix que va viure Damià Calvet quan va competir contra “la filla del Primer d’Octubre” en primàries. Va sobrevalor­ar el poder de la seva rival. Borràs ha perdut part de la màgia que la va convertir en la musa de la hiperventi­lació? La seva situació processal per l’afer dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes li pot haver passat factura, i també el seu paper en el cas Juvillà, on va quedar en evidència que una cosa és predicar la desobedièn­cia i una altra és jugar-se el coll de debò.

Es conjura del tot el perill de l’antipolíti­ca a Junts? Ho veurem quan la militància voti si cal mantenir o no l’acord de Govern amb ERC. Imitar la CUP té els seus riscos, Turull ho sap.

Borràs ha perdut part de la màgia que la va convertir en la musa de la hiperventi­lació?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain