La Vanguardia (Català-1ª edició)

Germans de sang

La moció de censura del 2018 no va ser un accident, com sosté la dreta. Va posar en marxa un cicle, i després dels resultats de les eleccions a Andalusia depèn del president Pedro Sánchez si en comença un altre o no.

- Rya@redondoyas­ociados com

Enric V ha qui no ho entén, perquè el balanç és incontesta­ble per vèncer a les urnes: del maig del 2018 al maig del 2022 s’ha passat de 18 milions d’afiliats a la Seguretat Social a 20.200.000; l’atur s’ha reduït d’un 16,74% a un 13,65%; l’afiliació de les dones ha crescut a un 47,01%; un 50% dels contractes són indefinits i la pensió mitjana ha pujat de 1.082 euros a 1.254 euros. I alerta, l’SMI de 735 euros avui és de 1.000 euros al mes. Imbatible. I tot i això, no és des de la raó on cal trobar la resposta al per què no. Falta política i com que falta política, falta comunicaci­ó. Falta entendre que quan et donen un sondeig no importa d’on ha de venir la gent (abstencion­istes, a la teva esquerra o de l’espai central), el que importa és on vas. El perquè sí.

Seguiu el fil: “Aquí no dimiteix ningú per ser fidel a la seva paraula”, “és impossible guanyar unes de primàries a l’aparell del partit”, “una moció de censura no ha triomfat mai a Espanya”. Molts dels llocs comuns de la nostra vida política han estat enderrocat­s aquests quatre anys. “Trencar els llocs comuns” és la idea troncal que explica la presidènci­a Pedro Sánchez en el seu aniversari. I un denominado­r que l’emmarcava: “No seré president a

L’esquerra està en minoria davant una dreta mobilitzad­a que gairebé els duplica als sondejos

qualsevol preu”. I és en el “preu” que estàs disposat a pagar per a aquest “on anem?” en què hi ha precisamen­t la clau per a les victòries.

“Dimiteixi, senyor Rajoy, avui, aquí i ara, i tot s’acabarà”. La frase icònica es va incloure a l’últim esborrany del discurs. La moció de censura no va ser un accident, com sosté la dreta. Va posar en marxa un cicle i després dels resultats a Andalusia depèn del president si en comença un altre o no. Amb la moció va començar el dia de Sant Crispí, i des d’aleshores “qui vessa la seva sang amb mi” (companys, aliats i milers i milers de votants el 2019) sempre serà el meu germà. La política també és això: respecte i honor. No oblidar. I repartir noves cartes i jugar, perquè sempre hi ha més eleccions i, per què no, potser algun dia un nou... Sant Crispí.

 ?? ?? Kenneth Branagh va interpreta­r el rei Enric V el 1989
Kenneth Branagh va interpreta­r el rei Enric V el 1989

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain