La Vanguardia (Català-1ª edició)

La bandada del turc

- Jordi Basté

Un periodista turc, Melih Esal, va publicar una informació a Twitter la setmana passada: “Shakira va descobrir Gerard Piqué tenint una aventura amb una altra dona. La dona és la mare de la jove estrella del Barcelona Pablo Gavi. Gavi no és al cas de l’incident”. El text estava escrit en anglès i citava com a font El Periódico. Efectivame­nt, aquest mitjà informava d’una possible separació del futbolista i la cantant, però en cap cas no esmentava ni Gavi ni la seva mare. El periodista turc, amb més de 150.000 seguidors a Twitter, afegia una fotografia de la família de Gavi assenyalan­t-hi amb una fletxa una noia, però que, per fastigueja­r encara més, no era la seva mare sinó la germana. I tot es va escampar.

Aquesta és la gènesi d’una de les falsedats més infectes dels últims anys. És complex desmuntar una mentida quan triomfa i s’escampa. (Que l’hi diguin a Guardiola, quan un malvat directiu de la junta de Núñez va parir un rumor amb molt mala llet als noranta). A cap contracte firmat per Shakira o Piqué no hi ha cap clàusula que especifiqu­i que en els seus sous tenen inclòs això. Ni, per descomptat, en el de Gavi.

El turc, dos dies després i vist el mal provocat, va esborrar el tuit. No és l’únic culpable: la falòrnia va córrer per les xarxes i, encara pitjor, es va publicar en mitjans aparentmen­t seriosos de tot el món. Sempre situant un estratègic “suposadame­nt” al davant i assenyalan­t el miserable, com els xivatos feien amb l’idiota de la classe. Els mitjans han crescut construint notícies, ara també toca desmuntar-les.

Faltava la cirereta: la mentida va arribar a TikTok, on aquest cap de setmana qualsevol adolescent rebia, gràcies a l’impertinen­t algoritme de la xarxa social, informacio­ns (falses, sense contrastar i de tot arreu) sobre el presumpte arbre genealògic que vincularia Piqué amb Gavi.

No vull ni pensar en la família de Gavi, un xaval de només 17 anys a qui un periodista turc sumant uns àvids caçadors de clics i un ramat de gent desinforma­da han col·locat en un aparador ple de merda.

Deia el periodista José María García que el rumor era l’avantsala de la notícia. Ara convertim la notícia en rumor i tant és el dany que, com a societat, podem exercir. Donem per bona qualsevol mentida, i el pitjor és que tant ens fa. ●

És complex desmuntar una mentida quan triomfa i s’escampa

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain