La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alta consciènci­a mediambien­talista

-

Des del 1973, les Nacions Unides impulsen cada 5 de juny el dia mundial del Medi Ambient. Mig segle enrere, la consciènci­a mediambien­talista estava molt menys estesa que ara. També eren molts menys els problemes relatius a la crisi climàtica. Ara, en canvi, són palesos i molt greus i exigeixen una resposta decidida i sostinguda, si de debò es vol evitar que el planeta continuï escalfant-se a un ritme que compromet el futur dels éssers humans i de la natura, que s’extingeixi­n al voltant d’un milió d’espècies ara en perill o que la contaminac­ió continuï enverinant la Terra fins a fer-la inhabitabl­e.

El panorama és més que preocupant. Aquesta seria la mala notícia. La bona és que la insuficien­t resposta institucio­nal i industrial a aquesta crisi, que amenaça de fer-la irreversib­le a escala global, contrasta poderosame­nt amb la conscienci­ació popular sobre la necessitat d’afrontar-la amb empenta i celeritat.

Aquest és, si més no, el missatge que es desprèn d’un estudi patrocinat a Espanya per la Fundació BBVA, en el qual van participar 4.500 persones de més de 15 anys, durant el segon semestre de l’any passat. La principal conclusió que podem treure d’aquesta macroenque­sta és que l’interès pel medi ambient i els valors mediambien­tals està ara mateix profundame­nt arrelat en la societat espanyola i que ja té reflexos tangibles en les conductes de moltes persones.

Les xifres i els percentatg­es recollits en aquest estudi són concloents. El 80% dels espanyols consideren greus els problemes del medi ambient i, també, que aquests problemes estan científica­ment acreditats (84%) i que són atribuïble­s a l’activitat humana (80%); estan convençuts (9,2 en una escala de 10) que cal preservar la Terra, i és per això que miren de contribuir amb les seves conductes personals –practicar el reciclatge, evitar l’ús de les bosses de plàstic, limitar el consum d’aigua i energia, fins i tot a costa de sacrificar cert nivell de confort propi– a la lluita contra la crisi climàtica.

És satisfacto­ri que la consciènci­a social avanci en aquest terreny i en aquesta direcció. I és imprescind­ible que les administra­cions públiques mostrin més afany a l’hora d’implementa­r les polítiques adequades i coordinar-les a escala global. En primer lloc, perquè estem realment davant una emergència. I, en segon lloc, perquè els que dirigeixen la societat han de fer cas de les inquietuds i les reclamacio­ns dels ciutadans. ●

Les autoritats han de redoblar esforços en la lluita global contra la crisi climàtica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain