La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andalusia amarga

- Joana Bonet

Salvador Távora insistia en la pregona profundita­t dels andalusos, tan allunyada de la gràcia i la broma que els adjudica una imatge tòpica relativame­nt recent: “No té més de cent anys i escaig”, afirmava l’actor i director teatral, que va indagar en la identitat històrica de la seva terra i va engrandir l’ofici des de La Cuadra de Sevilla. Alguns dels seus aclamats espectacle­s – Quejío o Andalucía amarga– alerten ja des del títol de la falta de complaença.

Tots hem conegut andalusos secs, malenconio­sos i fins i tot tristíssim­s, que sovint han transforma­t el seu dolor en art. Vam créixer amb la fatalitat de la tragèdia de Lorca, el pols entre realitat i desig de Cernuda, la defensa de la “soledad en la que se está” de María Zambrano. I, amb els anys, hi hem afegit el sentiment d’alta graduació d’Estrella Morente, èbria de soleá, o l’orfebreria literària d’Eliseo Alberto, editor de Renacimien­to, a qui se li va quedar petita la llibreria del barri de Santa Cruz amb la seva infinitat d’entresolat­s. D’aquí pocs dies, una dissenyado­ra gitana, Juana Martín, es convertirà en la primera dona espanyola que desfila a l’alta costura de París. Un breu resum del talent dels que, exponents de la cultura universal, enderroque­n tipismes amb la seva obra sense caure en aquell folklore tan bast com aburgesat.

El 19-J se celebraran les eleccions a la Junta d’Andalusia, i tots els auguris anuncien una victòria de la dreta. Un corrent de tradiciona­lisme s’agita a la campanya, que treu a passejar senyorets del segle XXI i exalta “la bellesa andalusa” de la candidata alacantina de Vox, que “sembla pintada per Julio Romero de Torres”. En el full de ruta del partit, volen eliminar-ho tot: el feminisme, Canal Sur, els immigrants, les autonomies i fins i tot el Senat. I jo penso en la solitud dels descendent­s de Zambrano i Távora, a qui, al saludar-los, tenim la gosadia de dir-los “no sembles andalús”. ●

Molts andalusos fan caure tipismes amb una obra que no cau en el folklore bast

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain