La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vides paral·leles

- Josep Miró i Ardèvol

Plutarc va iniciar la més famosa de les seves obres, Vides paral·leles, a l’entorn de l’any 115 amb un afany més moral que no pas històric. Es tracta de quaranta-sis biografies, que va aparellar buscant la relació entre vides il·lustres. Soc dels pocs afortunats que tenen la versió de la Fundació Bernat Metge del 1926, traduïda per Carles Riba i revisada per Lluís Nicolau d’Olwer. Cada pàgina d’aquesta acurada edició conté la versió en grec i la traducció en un català magnífic. Eren temps en què Catalunya volia ser gran per cultura i humanisme; quan hi havia elits constructo­res del país.

En rellegir el volum primer, un altre paral·lelisme m’ha passat pel cap: el del Barça i Catalunya. S’assemblen en el seu to vital, per l’aurea mediocrita­s, no ben reconeguda, que ara els envolta, després dels èxits del passat. No sé si d’això se’n diu decadència, però en tot cas no correspon al paper que històricam­ent hem desenvolup­at des de la

Si sobresorti­m és per una generalita­t espanyola, més que per una especifici­tat catalana

revolució industrial del segle XIX, franquisme inclòs. I perquè l’afirmació no quedi en una divagació més o menys culta, em referiré a un bon sistema d’indicadors sobre benestar. El de l’OCDE per a les regions dels països membres.

En aquest índex complex, les regions que se’ns assemblen en els resultats són Sardenya, el Gran Est francès i la regió de Lisboa. No està malament, però queda lluny de qui creiem assemblar-nos. En cap de les onze grans temàtiques que s’hi quantifiqu­en, no ens situem entre els tres primers en relació amb Espanya. Ocupem una excel·lent posició internacio­nal en salut a causa de la nostra esperança de vida, però només som cinquens a l’Estat. En definitiva, no destaquem en res, sigui a escala d’Espanya, sigui en el marc de l’OCDE, perquè quan estem en un bon nivell en el pla internacio­nal, en seguretat, per exemple, tenim un pobre acomplimen­t a l’Estat (13a posició entre 19). Quan sobresorti­m en alguna cosa és per una generalita­t espanyola, més que per una especifici­tat catalana. A més, en capítols bàsics quedem molt malparats: educació, compromís cívic, ocupació, medi ambient i satisfacci­ó amb la vida. Cinc sobre onze, mala cosa.

Feu-me cas. Això nostre no funciona i cada vegada serà pitjor. Posem-hi remei... i potser així el Barça tornarà a guanyar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain