La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ens ensenyaven eufemismes bastant ridículs per amagar la paraula ‘regla’

-

brut, allò que es prohibeix viure amb naturalita­t. M’explicaven que, si una dona tenia la menstruaci­ó, les flors que tocava es pansien, la fruita es podria, les salses no quallaven i els productes de la matança del porc es feien malbé. Em van explicar la història, plena de suspens i tensió, que una noia va caure en un pou. No va morir ofegada, sinó perquè tenia la regla i el contacte directe amb l’aigua li va resultar terrible. Jo era una nena i els ulls em devien sortir de les conques perquè, sinceramen­t, malgrat l’èmfasi del relat, no m’ho vaig acabar de creure mai. Es veu que la innocència no va ser una de les meves virtuts.

Segons les estadístiq­ues, una de cada tres dones pateix dolor menstrual. Més d’un quinze per cent se senten invalidade­s per fer una vida normal. Fa segles que passa. Ningú no s’immutava massa per això. Alguns pobles considerav­en que, durant els dies del període, les dones havien de viure apartades de la resta de la comunitat. Parlant clar: la nostra impuresa repugnava.

Fa pocs dies el Govern espanyol va aprovar un projecte de llei que inclou els mals de menstruaci­ó com a motiu perquè les dones accedeixin a la incapacita­t temporal. Sinceramen­t, al principi, em va alegrar la notícia. Vaig pensar que era un èxit per a les dones, un pas en el llarg i difícil camí cap al respecte i la considerac­ió d’una realitat que, des de sempre, ningú no havia tingut en compte. De sobte, però, em van assaltar els dubtes. De quin món estem parlant? D’una societat justa, reconeixed­ora de les necessitat­s de les dones, capaç de posar-se en la seva pell? O del món real?

El món real està fet de paranys. Si les dones, amb un certificat mèdic sota el braç es decideixen a demanar aquesta incapacita­t laboral, què els passarà? Parlem clar: els empresaris faran els seus càlculs de pèrdues i guanys. No ho dubtaran: preferiran contractar homes que dones, malgrat els nostres currículum­s brillants, els nostres expedients aconseguit­s amb tot l’esforç. Serà un peix que es mossega la cua: d’una banda, guanyem un dret just, de l’altra mosseguem l’ham i perdem la partida. “Ay, mamá”, diu la cançó. ●

 ?? Fernando Sánchez / EP ??
Fernando Sánchez / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain