La Vanguardia (Català-1ª edició)

La millora en la detecció dels ictus fa aflorar més casos en ‘joves’

Les alertes en la franja de 41 a 50 han crescut un 49,46% en tres anys a Catalunya

- Josep

Protocols d’actuació urgents per tractar un ictus agut, com el Cicat (Registre Codi Ictus Catalunya), han ajudat que cada any aflorin més casos relacionat­s amb aquesta patologia (també en persones joves, menors de 50 anys), cosa que ha permès que puguin tractar-se amb més celeritat. Això sí, aquesta detecció més eficient no vol dir que n’hagi augmentat la incidència a nivell general. A Catalunya, per exemple, es manté entre els 14.000 i 15.000 casos anuals (a Espanya en són uns 120.000, segons xifres de la societat Espanyola de Neurologia). sí que se n’observa un increment en països en via de desenvolup­ament perquè n’han augmentat els factors de risc, com l’obesitat.

Les dades mostren que l’activació del codi ictus ha augmentat amb el pas dels anys. A Catalunya, en la franja d’edat d’entre 41 i 50 anys, s’ha passat de 279 alertes el 2018 a 417 el 2021 (un 49,46% més), segons xifres de l’Agència de Qualitat i Avaluació sanitàries de Catalunya (AQuAs).

En el col·lectiu d’entre 51 i 60 anys, l’increment ha passat dels 621 avisos del 2018 als 811 del 2021 (30,6%), mentre que dels 61 als 70 s’ha passat dels 954 casos als 1.267 (32,81%) i dels 71 als 80, de 1.433 a 1.886 (31,61%). Cal remarcar que l’augment en els registres com el Cicat “no significa necessària­ment que creixi la incidència d’ictus, sinó que el registre és més eficient, i s’identifiqu­en més i millor els casos greus”, explica a La Vanguardia Marc Ribó, neuròleg intervenci­onista de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Defensa que tampoc no hi va haver un augment de casos significat­iu durant la pandèmia. “Es va mirar molt si la covid en podia haver augmentat la incidència, i sembla que no és així, tampoc durant els primers mesos”.

Hi ha diversos motius que explicarie­n el creixement de les activacion­s del codi ictus, una patologia que és la primera causa de mortalitat en dones i la tercera en homes. Entre aquests motius, “que la cultura general tant de la població com la dels metges no especialis­tes respecte a l’ictus està augmentant”, esgrimeix el doctor Ángel Chamorro, cap de la unitat d’ictus de l’hospital Clínic.

“Abans –prosseguei­x– semblava que l’únic infart que podies tenir era de miocardi. Tot i això, ara tothom, més o menys, és consci

 ?? Digicompho­to / Getty ??
Digicompho­to / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain