La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un fàrmac augmenta la supervivèn­cia en mama

És útil en tumors amb baixa expressió de la proteïna HER2

- J. Fita

Investigad­ors de l’hospital Clínic-Idibaps de Barcelona, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han participat en un estudi internacio­nal que ha demostrat l’eficàcia d’un nou fàrmac per al càncer de mama metastàtic amb una baixa expressió de la proteïna HER2. El tractament aconseguei­x doblar la supervivèn­cia, sense progressió de la malaltia, en les pacients amb aquesta classe de tumor, que afecta una població important de malaltes.

“Fins ara, els càncers HER2 eren tractats com si fossin una cosa binària: HER2 positiu o negatiu. Però els últims anys, ens hem adonat que hi ha un grup de pacients que diríem que és intermedi”, explica a La Vanguardia el doctor Aleix Prat, cap del grup Genòmica translacio­nal i teràpies dirigides a tumors sòlids de l’Idibaps. “No són –prosseguei­x– ni positius ni 0, i els anomenem HER2 baix, que suposen un 55% dels tumors HER2 negatiu, el càncer de mama metastàtic majoritari que agrupa un 70% dels casos. A través del microscopi, veiem que hi ha alguna part d’HER2, però no compleixen el criteri per dir que és un HER2 positiu, i aquí és on entraria aquest fàrmac”.

Aquest medicament no és desconegut, ni de bon tros, pels investigad­ors. Es tracta del trastuzuma­b, “un anticòs que ha canviat l’evolució del càncer de mama HER2 positiu”, remarca Prat. El punt diferencia­l és que, en aquest cas, el fàrmac ha estat modificat genèticame­nt per incloure-hi vuit molècules d’una potent quimioterà­pia, que dona com a resultat el medicament trastuzuma­b deruxtecan.

El que han fet els investigad­ors és comparar l’eficàcia d’aquest nou fàrmac amb la químio convencion­al, “i els resultats són molt espectacul­ars”. “És la primera vegada que veiem realment que aquest fàrmac funciona en aquest col·lectiu de pacients”, argüeix Prat.

Tant, que no només millora el temps en què el càncer està controlat “d’una manera extraordin­ària”, sinó que també incrementa la supervivèn­cia. A més, en termes de toxicitat, es tolera millor que la químio convencion­al, “una fet que també és important”, afegeix.

Aquest grup de pacients fins ara tenia diverses opcions terapèutiq­ues, com ara tractament­s hormonals o fàrmacs inhibidors de la proteïna CDK4/6, però sempre arriba un moment que cal administra­r-los químio, perquè els tractament­s deixen de funcionar. “Això significa més toxicitat i eficàcia relativa”, exposa Prat.

Ara, tot i això, tindran una opció terapèutic­a més, i molt efectiva. “Aquest fàrmac és el primer anti HER2 que és capaç d’impactar en un grup de pacients que no pensàvem que es poguessin beneficiar d’un tractament d’aquesta mena. I estem parlant d’una població de pacients important”, subratlla Prat.

El fàrmac també és efectiu en els tumors anomenats triple negatiu (un de cada tres càncers d’aquesta mena tenen nivells baixos d’HER2). “són grans notícies, perquè especialme­nt les de triple negatiu és un grup de pacients per a qui només tenim la químio per oferir-los”, diu el metge.

La clau del bon funcioname­nt del fàrmac rau en la possibilit­at de poder alliberar de manera molt eficaç la químio al tumor. “L’anticòs arriba fins al tumor i, a causa de la tecnologia que han desenvolup­at, la unió que hi ha entre la químio i l’anticòs es trenca, i així allibera la primera a les cèl·lules tumorals que tinguin nivells baixos d’HER2, però també cèl·lules veïnes sense expressió de l’HER2”.

En l’assaig, publicat a la revista New England Journal of Medicine, han participat 557 pacients de diversos països. Actualment, es continua avaluant el fàrmac en altres assajos de fase 3 en estadis més precoços de la malaltia, quan les pacients encara no han rebut químio per la seva patologia metastàtic­a, per veure si encara millora més l’eficàcia, així com en pacients amb tumors amb una mínima expressió d’HER2 i que no van ser incloses en l’estudi. ●

“No pensàvem que aquest grup de pacients es pogués beneficiar d’un tractament així”

 ?? Hospital Clínic / Francisco A/ia ?? Els doctors Maria Vidal (Clínic), Miguel Gil (ICO), Cristina Saura (Vall d’Hebron) i Aleix Prat (Clínic)
Hospital Clínic / Francisco A/ia Els doctors Maria Vidal (Clínic), Miguel Gil (ICO), Cristina Saura (Vall d’Hebron) i Aleix Prat (Clínic)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain