La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salveu la vaqueta marina

El cetaci més petit i amenaçat del món continua morint en xarxes de pesca il·legals

- Joaa ia itcacso

És el cetaci més petit i amenaçat de tot el planeta. Els exemplars adults d’aquesta espècie no superen els 50 quilos de pes i, segons l’últim cens oficial (2020), entre adults i cries, potser només n’hi ha entre 8 i 10 exemplars.

La vaqueta marina o cochito ( Phocoena sinus) està inscrita en l’apartat de perill crític de la Llista Vermella d’Espècies de la unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura (uICN) des del 2017, però encara hi ha esperances per a la seva recuperaci­ó. un estudi publicat al maig a la revista Science per biòlegs de la universita­t de Califòrnia a Los Angeles (Estats units) indica que, malgrat el reduït nombre d’exemplars superviven­ts, l’espècie podria recuperar-se perquè conserva una notable salut genètica. En altres casos, les poblacions molt petites comporten malalties relacionad­es amb la consanguin­itat i falta de variabilit­at genètica.

“Els resultats d’aquest recent estudi són molt importants perquè mostren que tot i que la població actual és molt petita, continua sent viable”, explica a La Vanguardia Enrique sanjurjo, consultor independen­t especialis­ta en conservaci­ó d’oceans i director executiu de Pesca Alternativ­a de Baixa Califòrnia (Pesca ABC), una entitat civil amb seu a san Felipe (Baixa Califòrnia, Mèxic), integrada per experts i pescadors compromeso­s amb la natura.

La col·laboració de les administra­cions públiques, científics, ambientali­stes i pescadors és essencial perquè aquesta esperança de supervivèn­cia es faci realitat. Perquè, com també indica l’estudi publicat a Science, la qualitat genètica dels exemplars superviven­ts no és suficient per salvar la vaqueta marina. És imprescind­ible posar fi de manera radical i immediata a la seva amenaça principal, que no és altra que la presència de xarxes de pesca a les aigües del golf de Califòrnia (mar de Cortés), l’únic i reduït hàbitat de la vaqueta marina.

Les xarxes perilloses, curiosamen­t, no estan destinades a la captura d’aquest petit cetaci -que hi mor de manera accidental– sinó de la totoaba o corbina blanca, un peix igualment endèmic de Baixa Califòrnia de molt alt valor comercial a causa de la medicina tradiciona­l xinesa, que atribueix poders afrodisíac­s a la seva bufeta natatòria.

Tant la vaqueta marina com la totoaba estan estrictame­nt protegits per les lleis mexicanes des de fa més de tres dècades, però el furtivisme continua molt present, en alguns casos amb l’agreujant que els cetacis moren ofegats en xarxes abandonade­s a l’aigua per pescadors descoberts per la policia.

“La principal amenaça són les xarxes totoaberes i hem de lluitar contra això”, constata sanjurjo des de Baixa Califòrnia. “El problema amb la vaqueta és

Endèmica del golf de Califòrnia, és víctima col·lateral de la medicina tradiciona­l xinesa i la totoaba

resultat d’una pèssima gestió pesquera. Censos d’embarcacio­ns incomplets, retards amb els permisos, regulació incompleta, vigilància gairebé inexistent... són coses que caracterit­zen la pesca a gairebé tot Mèxic. A la part alta del golf de Califòrnia passa el mateix, amb l’agreujant que aquí hi ha la vaqueta i aquestes falles es fan evidents”, conclou el director executiu d’aquesta entitat creada precisamen­t per abordar els problemes pesquers.

Durant els últims anys s’han posat en pràctica diversos programes estatals i de col·laboració internacio­nal per conèixer l’estat de conservaci­ó de la vaqueta marina i treballar per a la seva recuperaci­ó però, de moment, els resultats són insuficien­ts. Com es podrien millorar aquestes accions de protecció? “Ep, difícil. No sé si ningú té resposta a aquesta pregunta”, exclama Enrique sanjurjo. ●

Els xinesos anhelen la bufeta d’aquest peix i el capturen amb xarxes prohibides que causen la mort del cetaci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain