La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II promet que continuarà al peu del canó

Diu que servirà els britànics mentre continuï tenint forces

- Lo

Durant unes hores es va témer que Elisabet II hagués quedat reduïda a un holograma, perquè en el carruatge daurat estil Ventafocs que va desfilar pel Mall de Londres només hi va viatjar una imatge seva del 1952. Però les pors es van diluir a última hora de la tarda quan la Reina, per posar la cirereta dels festejos de quatre dies que commemorav­en els seus setanta anys al tron, va aparèixer amb 96 anys fets, fresca com una rosa, al balcó del palau de Buckingham.

I no només va fer un acte de presència simbòlic sinó que va prometre als britànics que, malgrat els problemes de mobilitat que redueixen cada dia més la seva participac­ió en actes oficials (no hi era a la missa de la catedral de Sant Pau ni al derbi hípic d’Epsom), s’ha compromès a “continuar servint-los” fins on li arribin les forces.

L’escena de la reina al balcó al costat del nucli dur dels Windsor (reduït a Carles i Camil·la, i Guillem i Caterina amb els seus tres fills) va ser el punt final a la febre monàrquica i l’explosió de nostàlgia imperial que ha sigut el jubileu. Mentre països de la Commonweal­th com el Canadà, Austràlia i Jamaica es pregunten si volen continuar tenint Elisabet II com a cap d’Estat, i cada vegada hi ha més crítiques al colonialis­me i l’esclavisme, desenes de milers de persones es van amuntegar al Mall, primer dissabte a la nit per a un concert amb l’actuació de Queen (amb el guitarrist­a davant de l’estàtua de la reina Victòria com si fos a les seves faldilles), i ahir per a una desfilada amb participac­ió d’autobusos oberts de dos pisos de soldats, policies, bombers, infermeres i símbols del soft power britànic: les models Kate Moss i Naomi Campbell, l’exfurbolis­ta Gary Lineker, els cantants Ed Sheeran i Cliff Richards, l’atleta Mo Farah, el xef de cuina Heston Blumenthal...

Mentrestan­t, i malgrat un dia plujós i desagradab­le, entorn d’un milió de súbdits van homenatjar a

Al balcó del palau de Buckingham només hi va aparèixer el nucli dur dels Windsor

Milers de veus van entonar el “Déu salvi la reina” durant l’apoteòsic final de les festes del jubileu

Foto h t

DF HIJKFN FPQTU WFKXFYF YIZ W[\KPIW ]F[ZI^ J ]FTJZ_ZFN F `K

PQ^jFjN J IZ^ Y`P^ YI ]FTx[JYyI J IZ^ zJZZ^N F Z{FZj[I| }Z W[I^IKj J IZ z`j`[ YI ZF TQKF[~`JF la seva manera la Reina en dinars de barri per als quals es van tancar els carrers al trànsit. Així van expressar el seu afecte a Elisabet II, que no és necessària­ment extensible en tota la seva amplitud al seu fill Carles, hereu de la corona. El moment del relleu, inevitable­ment cada vegada més proper, provoca una certa inquietud en els cercles monàrquics.

En la desfilada pel Mall, un recorregut de tres quilòmetre­s, hi va participar Elisabet simbòlicam­ent, amb un holograma com els dels cantants d’Abba, que aquests dies fan concerts a Londres, a bord d’un carruatge de fa 260 anys, màxima expressió de la pompa reial. Abans, la monarca havia fet de telonera de luxe del concert de dissabte que va obrir Queen i va tancar Diana Ross, prenent el te en un videoclip projectat en una pantalla gegant amb l’osset Paddington de la pel·lícula (per cert, un immigrant peruà, detall que no pot ser casualitat).

Riallera i divertida, tots dos intercanvi­en entrepans de melmelada i colpegen les copes amb la cullera al ritme de We will rock you. Va ser l’equivalent de quan, en l’obertura de les Olimpíades del 2012, va fer com si saltés en paracaigud­es al costat de James Bond.

Al final de festa, envoltades de banderes de la Union Jack, milers de veus van seguir Ed Sheeran mentre cantava el Déu salvi la reina. I la reina va dir: “Jo continuo”. ●

 ?? ??
 ?? LEON NEAL /  ETTY ??
LEON NEAL / ETTY
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain