La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Borgen 4’

- Albert Montagut

La quarta temporada de Borgen promet ser un dels esdevenime­nts televisius de l’any. La tornada de l’aclamada sèrie danesa protagonit­zada per Sidse Babett Knudsen amb el paper de la política centrista danesa Birgitte Nyborg Christense­n promet.

Considerad­a per molts com una versió europea i molt més sofisticad­a que El ala oeste de la Casa Blanca, la quarta temporada de Borgen (Netflix) també gira entorn del paper de la dona en una posició de poder polític i l’efecte que aquesta situació comporta en la vida personal i familiar del personatge central de la sèrie.

El guió de la nova temporada se centra en els recursos naturals de Grenlàndia, on, en la ficció, s’han descobert unes enormes reserves de petroli. La sèrie incideix en les tensions geopolítiq­ues que emergeixen d’aquest descobrime­nt amb el debat del canvi climàtic, la sobirania danesa del vast territori glaçat i la seva independèn­cia.

Segons The New York Times, el nou lliurament de Borgen és “una mica menys El ala oeste... i una mica més House of cards”. Borgen

és el terme col·loquial amb què es coneix el palau de Christians­borg, seu dels tres poders de l’Estat i l’oficina del primer ministre danès.

El personatge de Knudsen va enamorar certament el món televisiu fa una mica menys d’una dècada. El seu rol de líder política irreprotxa­ble i idealista va convertir el personatge i la mateixa actriu en una icona feminista, que torna a renéixer a Netflix.

Les tres primeres temporades de Borgen,

amb 10 capítols cada una, van enlluernar el món. Produïda per la televisió pública danesa DR, després de l’èxit de The killing, Borgen va ser un dels productes estel·lars del cinema televisiu escandinau que va revolucion­ar el mercat global fa una dècada.

La nova temporada de Borgen té vuit episodis i ara presenta el personatge que va arribar a ser primera ministra de Dinamarca com a ministra d’Afers Exteriors. La ministra haurà de trampejar amb els Estats Units, la Xina, Rússia i el Canadà, a més del govern proindepen­dentista local. Grenlàndia, una regió autònoma de Dinamarca que depèn econòmicam­ent de Copenhague­n i que manté uns molt baixos nivells de qualitat vida.

El quart lliurament de la sèrie es va rodar entre l’agost i el setembre del 2021. La logística va ser enorme, ja que es va filmar en la part occidental de Grenlàndia, en una gran distància de Nuuk, la capital. La sèrie promet, i no només com a entretenim­ent, sinó també per conèixer la realitat d’un territori tan màgic com desconegut. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain