La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘BookTok’, un despertar editorial

La tendència literària creixent a TikTok permet descobrir noves lectures, reptes i autors

- VRRR G anc Hec

Fa temps que els experts en xarxes socials adverteixe­n de la influència de TikTok. Si bé és cert que la xarxa social fa anys que està en marxa, és ara quan traspassa fronteres més enllà de l’àmbit privat. No només la indústria musical se’n beneficia amb la promoció de concerts i nous àlbums. També va començar a treure’n rèdit fa un temps el sector editorial, quan encara no eren clars els avantatges que la xarxa podria aportar. Va sorgir de manera natural gràcies a BookTok, la tendència literària que arrasa a la xarxa entre els més joves, i els booktokers, els que la practiquen.

Joves i adults —un 67% dels usuaris tenen més de 25 anys, segons l’estudi The power of TikTok, elaborat per Kantar— fan servir aquesta etiqueta, que ja suma més de 50 mil milions de visualitza­cions, per consultar recomanaci­ons sobre les novetats que arriben a les llibreries. Però més enllà de noves lectures, “els usuaris hi poden trobar moltes més coses”, assegura Soraya Castellano­s, responsabl­e de Continguts, Comunitat i Associacio­ns de TikTok Espanya, com ara tràilers de llibres, consells d’escriptura, xerrades amb escriptors o, fins i tot, vídeos en què es recreen trames de novel·les al ritme de cançons del moment. A Espanya i altres països de parla hispana també triomfa la versió #BookTokEsp­añol, que ja s’ha convertit en una gran comunitat de creadors, autors i usuaris. “Els amants de la literatura han trobat, a partir del contingut d’entretenim­ent que caracterit­za la plataforma, un punt de trobada”, apunta.

Pot ser que a uns quants tot això els recorda al que feien (i encara fan) els booktubers, els lectors que recomanen llibres a YouTube. La diferència, més enllà de la plataforma en què parlen, és que tenen menys temps per dir el mateix. I és que, encara que la xarxa social permeti pujar vídeos de tres minuts, la mitjana no supera els quinze segons, ja que, si alguna cosa defineix TikTok és la brevetat. El temps és valuós, i la plataforma segueix el lema de ‘menys és més’.

D’altra banda, la comunitat també és una llançadora de nous autors, ja que els ajuda a connectar amb el públic de manera pròxima i directa. És l’exemple de Raquel Brune, àlies @raquelbook­ish, una escriptora espanyola que va promociona­r el seu llibre amb l’etiqueta #BookTok i que va compartir amb els usuaris tots els detalls del procés creatiu. Avui dia acumula més de 138.000 seguidors. Explica que fa molts anys que és a les xarxes: “Vaig veure a venir que TikTok tard o d’hora es convertiri­a en un lloc on parlar de llibres i hi volia ser quan passés, per veure què passaria”. “Hi vaig pujar alguns vídeos el 2019 –explica–, però la cosa realment no va explotar fins al 2020, amb la pandèmia i el confinamen­t, quan moltes persones van recórrer a les xarxes socials per suportar millor la situació i tenir una nova afició o entretenim­ent. Crec que TikTok va ser la gran guanyadora del confinamen­t en aquest aspecte”.

A l’IsquIrra, RaquIl BrunI rIcomana llibrIs rIlacionat­s amb CorIa; a la drIta,

AndrIa IzquiIrdo parla sobrI una dI lIs sIvIs lIcturIs, i al cIntrI, la tIndència dI llibrIs comprats gràciIs a BookTok

Així com va passar amb Brune, la plataforma també ha donat l’oportunita­t a altres autors de donar-se a conèixer. Per exemple, @ charlyokei sorprèn dia a dia amb els seus reptes sobre cultura general, que recentment s’han materialit­zat al seu nou llibre El gran reto de súper geografía ( Alfaguara), o @doctorfisi­on i els seus ensenyamen­ts científics, que l’han portat a publicar El universo explicado (Cross Books), que al cap de poques setmanes es va convertir en supervende­s.

Seguint aquesta línia educativa, no hem d’oblidar María G. Durán, @mariaspeak­senglish. Els seus consells per millorar l’anglès li han donat l’oportunita­t de publicar 101 Truquitos para speak english (Random Cómics). Durán admet que no ho hauria imaginat mai.“Va ser Penguin Random House qui em va contactar i em va fer la proposta. Per descomptat, vaig dir que sí”. Ara, assegura, “em guanyo la vida amb els meus cursos i amb el meu llibre”. Tot va començar quan va acabar el primer confinamen­t, ja que “era quan la xarxa va créixer com l’escuma. Vaig decidir donar-li una oportunita­t, perquè em feia la sensació que la gent hi creixia molt ràpid. L’abast semblava que era més orgànic i real. Vaig decidir comprovar-ho i, efectivame­nt, així va ser. Només va fer falta un mes per convertirn­os en una comunitat de 35.000 persones. Avui dia som 774.200”.

Una cosa semblant va passar al xef @Koldoroyo, que el seu creixement a la xarxa “va ser possible gràcies a escoltar quines són les necessitat­s i què és el que em demanen els seguidors. Això és el

L’etiqueta ‘Booktok’ acumula més de 50 milions de visualitza­cions arreu del món

“Vaig veure a venir que tard o d’hora es convertiri­a en un lloc on es podria parlar de llibres i hi volia ser”

 ?? TPLTnL ?? Vro      r o            r
TPLTnL Vro r o r
 ?? TPLTnL ??
TPLTnL
 ?? TPLTnL ??
TPLTnL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain