La Vanguardia (Català-1ª edició)

De com llibres que ja no són novetat poden colar-se entre els més venuts

-

El fenomen BookTok no

només ha estat capaç de connectar els usuaris a partir dels seus gustos literaris, i també ajudar-los a sortir de les seves bombolles i trobar nous escriptors, gèneres i obres per gaudir. També ha estat capaç de tornar a llançar alguns títols menys actuals. Soraya Castellano­s, responsabl­e de Continguts, Comunitat i Associacio­ns de TikTok Espanya, exposa alguns exemples a La Vanguardia, com ara Éramos mentirosos de E. Lockhart, que “gràcies a vídeos com els de les germanes Lee, al seu compte @ alifeoflit­erature, han tornar a portar el títol a les llistes dels llibres més venuts, sis anys després que més m’agrada de TikTok, aquesta interacció amb els usuaris. M’agrada que puguin entendre les receptes de manera senzilla, perquè, si ho desitgen, tothom pugui fer-les”. A més, en Koldo està orgullós de poder demostrar que “és igual l’edat que tinguis. El més important és ser tu mateix sempre. És la plataforma més integrador­a que conec”.

I què diuen les editorials de tot del seu llançament”. El mateix va passar amb altres lectures com ara La canción de Aquiles de Madeline Miller i El príncipe cruel de Holly Black.

Agustín Paz, responsabl­e de xarxes socials i esdevenime­nts virtuals de Penguin Random House Grupo Editorial, recorda que “influeixen molts factors a l’hora de determinar l’origen de les ven

Desenterra­dor de llibres

Una booktoker comenta als seus seguidors la seva actual lectura, ‘They

both die at the end’, la novel·la d’Adam Silvera que va ressorgir gràcies a TikTok i a l’etiqueta #BookTok això? Agustín Paz, responsabl­e de xarxes socials i esdevenime­nts virtuals de Penguin Random House, explica que va ser a l’agost de l’any 2021 quan el grup va fer el pas de crear-se un TikTok, però ja feia un any que preparaven el desenvolup­ament de l’estratègia. “Durant aquest temps vam muntar l’equip adequant per fer una comunicaci­ó eficaç”. Paz explica que així poden arribar a un segdes”, però reconeix que “efectivame­nt l’exposició i l’abast de vídeos d’algunes autores que són autèntics fenòmens a la plataforma com ara Joana Marcús, o altres amb milers de fans, com ara Flor M. Salvador, han ajudat a impulsar les vendes.

Així també ho afirma Alicia Soria, editora de literatura juvenil a Planeta, que explica que dues de les seves autores han experiment­at una nova onada d’interès gràcies a TikTok. “Són Sarah J. Maas i Tricia Levenselle­r, i tot gràcies a una frase que s’ha fet popular dins del moviment BookTok, que és ‘TikTok made me read it’ (TikTok em va fer llegir-lo), un leitmotiv que ha tornar a il·luminar moltes obres”.

Un altre cas és el d’Adam Silvera, a qui molts editors posen d’exemple després d’aconseguir que la seva novel·la de ciència-ficció es posicionés entre els llibres més venuts del New York Times gràcies a TikTok. Una llista molt difícil d’accedir-hi i pràcticame­nt impossible si no es tracta d’una novetat. La de Silvera no ho era. Feia quatre anys que la seva novel·la de ciència-ficció Ambos mueren al final havia arribat al mercat. La novel·la va experiment­ar un boom ascendent. Ho va explicar el mateix autor a les seves xarxes socials: “Vaig continuar comentant als meus lectors, ‘Escolteu, no sé què està passant, però hi ha hagut un augment en les vendes últimament, estic molt agraït que trobeu la història anys després’ . I llavors va ser quan un lector va dir: ‘Ho estic veient a BookTok’. I no sabia del que estaven parlant”.

ment d’edat d’entre els 25 i 40 anys. A més, assegura: “La comunicaci­ó audiovisua­l ha cobrat una gran rellevànci­a i, en aquest sentit, TikTok també és un escenari fantàstic per cobrir directes i signatures, com hem fet amb la Fira del Llibre de Madrid”.

Alicia Soria, editora de literatura juvenil internacio­nal a Planeta, afegeix, per part seva: “En general, ja coneixíem anteriorme­nt les obres viralitzad­es a la xarxa, però TikTok és una bona manera de veure la recepció del públic. Tot i que els joves van ser els pioners –conclou–, actualment s’ha estès de manera més general. El pes de la literatura fantàstica i la romàntica és important, però també es recomanen llibres de molts altres gèneres, i de procedènci­es molt diverses”. ●

 ?? TIKTOK ??
TIKTOK

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain