La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pa us farà feliços

- Juan Carlos Olivar&s

Un& teràpi& integr&l

Autori& i dir.: C. Clemente i M. Angelet Intèrprets: Abel Folk, Àngels Gonyalons, Roger Coma, Andrea Ros

Lloc i d&t&: La Villarroel (01/VI/2022)

Pastar, reposar i enfornar. Els tres actes d’Una teràpia integral de Cristina Clemente i Marc Angelet. Coautors i codirector­s d’un text que aspira a posar rialles i una mica de drama a la necessitat, real o induïda, de creure en alguna cosa. El que sigui. La fe com a últim remei al bon existir. Arran d’escenari, l’espectador es queda amb una derivada molt més terrenal: la felicitat com a negoci. L’imperi comercial del coach i les teràpies alternativ­es. Els nous quincaller­s que es beneficien de l’últim opi aspiracion­al del primer món: ser feliços.

Un text amb dues possibles parts. La primera se sustenta en tres personatge­s sotmesos a la particular metodologi­a d’autoconeix­ement d’un forner dedicat a fer de guru. La comèdia que genera la convivènci­a forçada de desconegut­s antagònics. El drama de passar per les seves respective­s crisis i catarsi, amb un cíclic procés d’escepticis­me, epifania i tornada a la cleda dels convençuts. Fins aquí les intencions de l’obra es perceben fugisseres.

Mentre el públic decideix de què va la funció, el valor refugi són tres intèrprets que es mouen amb gran facilitat entre els dos gèneres: Àngels Gonyalons exhibint-se com a actriu totterreny (que bona trencant la cuirassa de les emocions); Andrea Ros lluitant amb un personatge en aparença fora d’ona; Abel Folk recreant-se amb l’estereotip de guru mediàtic, i, per descomptat, Roger Coma acaparant rialles amb el comportame­nt maldestre d’un nen gran.

I quan el públic es conforma, mentre riu, que Una teràpia integral sigui només un treballat entretenim­ent arriba la segona part al rescat.

Una successió de girs situen l’obra en el cinisme imbatible. L’estructura està més exposada que a Lapònia, però funciona i el públic s’ho passa bé, pateix el just amb els personatge­s i es deixa sorprendre per l’inesperat. Després ja arriba la crítica amb la seva insidiosa lupa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain