La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una desil·lusió mundial

Un autogol de Yarmolenko, que va desviar una falta de Bale, posa fi a l’epopeia d’Ucraïna d’intentar classifica­r-se per a Qatar 2022 enmig d’una guerra

-

és que es pot) la guerra per la invasió russa. Els ucraïnesos es van quedar molt a prop de completar una gran epopeia, a centímetre­s, a 90 minuts, malgrat tenir diferents jugadors inactius des del febrer. En diverses ocasions el porter Hennessey els va barrar el pas del gol.

Amb el xiulet final, molts es van ensorrar sobre la gespa. D’altres ho van afrontar amb maneres. Amb molta enteresa. Amb la mateixa que defensen els soldats del seu país. El davanter Iaremtxuk no va poder aguantar les llàgrimes. Bale, que meditava retirar-se si no anava a Qatar, va anar a consolar un a un els futboliste­s ucraïnesos. Gal·les ho va celebrar després de 64 anys d’espera. Però els seus futboliste­s van trobar un moment entre la festa per aplaudir també la grada d’aficionats ucraïnesos.

El combinat de Petrakov va portar la iniciativa des de l’inici. No havien passat dos minuts i Mateu Lahoz ja havia ensenyat dues grogues, una a Allen per una falta i una altra a James per protestar. Zintxenko va treure aquesta falta de pressa i va xutar des de lluny. La pilota va sorprendre Hennessey i va acabar a la xarxa. Però Mateu no havia xiulat després d’apuntar les targetes, per la qual cosa no es podia servir.

Va ser l’únic cop que Ucraïna va tenir opcions amb el veterà porter gal·lès. Malgrat que només ha jugat tres partits aquesta temporada al Burnley, Hennessey va ser el gran artífex de la classifica­ció dels dracs, amb aturades a Iaremtxuk, Karavaev i Zintxenko a l’inici.

Quan Ucraïna collava més, als locals se’ls va aclarir el camí malgrat la intensa pluja que queia. James va forçar una falta a la frontal de l’àrea i Bale es va encarregar d’enroscar-la. Iarmolenko, en un intent de rebutjar, va ficar el cap i va desviar la pilota dins de la porteria de Bushchan.

A la segona meitat el domini visitant va augmentar. I Hennessey es va tornar a lluir servint amb el peu una rematada des de terra de Tsigankov. Però a mesura que passaven els minuts, una certa angoixa es va apoderar d’Ucraïna.

D’aquests nervis se’n va aprofitar Gal·les. Tot just va sortir, el jove Johnson va xutar al pal en un contraatac i en el següent va ser Bale qui va obligar Bushchan a estirar-se per evitar el 2-0. Però l’heroi gal·lès tornaria a ser Hennessey quan va volar per treure amb la mà esquerra un cop de cap de Dovbik que ho tenia tot per entrar. Ucraïna es va quedar fora del Mundial i Gal·les, que el 1958 només va cedir contra Pelé a Ullevi, farà la seva segona aparició, enquadrada al grup B juntament amb Anglaterra, els Estats Units i l’Iran. ●

Els ucraïnesos van plorar després de merèixer més a Cardiff, on Hennessey va ser l’heroi