La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espargaró s’arruïna la festa

El d’Aprilia es confon de meta, perd el segon lloc i cedeix 9 punts al guanyador, Fabio Quartararo

- t r tr montmeló

“Estic molt trist, si em punxen no em treuen sang. No pots cometre un error així quan estàs lluitant pel campionat. És inadmissib­le en aquesta categoria”.

Les paraules d’Aleix Espargaró queien com una llosa a la sala de premsa del Circuit de BarcelonaC­atalunya amb aire de funeral. El pilot de Granollers de 32 anys, que volia ser profeta a la seva terra, va passar de celebrar un segon lloc històric a casa seva a plorar desconsola­dament de ràbia pel seu error colossal, surrealist­a, absurd: es va confondre amb la meta, va celebrar el final de la cursa una volta abans de la bandera de quadres i es va quedar sense segon i sense podi. La cinquena posició li va saber greu.

El veterà pilot de Granollers no mereixia tancar de manera tan cruel el cap de setmana, davant la seva gent, els seus bessons Max i Mia, la seva dona, els seus pares, els seus amics. Espargaró anava llançat a casa. Ho havia brodat en els entrenamen­ts, el més veloç en tres de les quatre sessions, havia aconseguit la pole, havia esmicolat el rècord absolut de la pista dues vegades, durant la cursa va batallar per la segona posició amb Jorge Martín, i quan ja tenia a la butxaca el premi del seu cinquè podi consecutiu i el botí dels 20 punts... Pam! Una espifiada descomunal va arruïnar la seva festa: es va equivocar i va anticipar el final de la cursa una volta abans.

–Ha estat culpa meva al 100%. La pissarra era molt a prop del revolt i no m’ha donat temps de veure tota la informació. He vist “+0,6 Martín”, m’estava esforçant molt per mantenir la segona posició, no he pogut mirar les voltes que quedaven i he mirat la torre [el marcador del Circuit, al final de recta]. No he recordat que aquí l’última volta és ‘Lap 0’, he vist ‘Lap 1’, he fet una volta i he tallat gas. Anava molt concentrat i no m’he fixat ni en la bandera de quadres ni en res més. És un error molt gran, així que demano disculpes a l’equip – reconeixia Espargaró, que admetia la seva confusió, sense atribuirla al marcador–. De fet, la torre del Circuit no és un element oficial de cronometra­tge, sinó decoratiu, i els pilots han de regir-se per la bandera de quadres que decreta el final.

Tot i així, no és la primera vegada que hi ha confusió al Circuit. El 2009, Julián Simón es va quedar sense victòria a 125cc per la mateixa circumstàn­cia. “Vaig veure L1 (Lap 1) i vaig esforçar-me al màxim pensant que era l’última volta, i resulta que aquí l’última volta és L0”, es va excusar el manxec.

De manera que Espargaró, quan va creuar la línia de meta per penúltima vegada, va tallar gas i va saludar el públic. Quan va arribar al tercer revolt es va adonar que els rivals continuave­n corrent i va tornar a tirar.

–En aquella última volta vaig veure per una pantalla Massimo Rivola [el seu cap d’equip] que es posava les mans al cap. Automàtica­ment vaig entendre que ell creia que s’havia trencat el motor o alguna història tècnica, he vist que tots continuave­n, de manera que he tirat al màxim. He intentat recuperar posicions. Pensava que seria el 12è, no sabia res –relatava Espargaró, que en l’últim gir va poder recuperar una posició, a Luca Marini, i finalitzar cinquè. Havia llançat 9 punts, els que suma de més Quartararo d’avantatge respecte al català, ara a 22.

–La pèrdua de punts tampoc no ha estat monumental. N’he perdut 9... Tant de bo que al final de la temporada això no compti i sigui una anècdota –intentava animarse Espargaró, i rescatava la seva bona actuació durant del cap de setmana –“perfecte”, deia–, amb què va ser a punt d’aconseguir un cinquè podi consecutiu que a la MotoGP moderna només han assolit Marc Márquez i Andrea Dovizioso.

Això sí, Espargaró admetia que durant la cursa no havia estat a l’altura de Quartararo, el merescut guanyador, després de regalar un recital des de la sortida, amb un ritme diabòlic, consistent, inabastabl­e i, alhora, una impecable gestió de les gomes.

–No he tingut la velocitat de Fa

No recordava que aquí l’última volta és ‘L0’, vaig veure ‘L1’, he fet una volta i he tallat gas”

Demano disculpes a l’equip, ho sento; és un error inadmissib­le. Ha estat culpa meva” Aleix Espargaró Pilot d’Aprili de MotoGP

?? Xavi Jurio ?? Aleix Espargaró entrant al garatge d’Aprilia capcot després de l’error que li va costar el segon lloc perquè va confondre’s durant la penúltima volta de la cursa
Xavi Jurio Aleix Espargaró entrant al garatge d’Aprilia capcot després de l’error que li va costar el segon lloc perquè va confondre’s durant la penúltima volta de la cursa