La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es busca camioner

La mala imatge i les condicions laborals allunyen els més joves d’aquesta professió

- P. M. Sandri

Només un de cada quatre conductors a Espanya té menys de 50 anys. Per tant, en una dècada es perdrà més d’un 30% d’aquesta força laboral per falta de relleu generacion­al”, alertava Ramón Valdivia, vicepresid­ent executiu de l’Associació del Transport Internacio­nal per Carretera (Astic).

La professió cotitza a la baixa a tot Europa. El 2008 hi havia 3.600.000 persones que es dedicaven a ser conductors profession­als de vehicles pesants al Vell Continent. En l’actualitat estem en menys de tres milions. Un 42% dels conductors europeus es jubilaran d’aquí 10 anys. I els joves no s’hi apunten.

L’última enquesta duta a terme per l’IRU (Unió Internacio­nal de Transport per Carretera) va detectar que, malgrat que la majoria de camioners estaven satisfets amb la seva feina, un 20% no ho estaven gens.

Una raó és la imatge que arrossega el sector. Per exemple, un 44% dels francesos tenen una percepció negativa d’aquesta feina. El fet d’haver de passar llargues temporades fora de casa també fa enrere molts col·lectius. Un 87% dels conductors de més de 55 anys consideren que és una limitació que frena l’exercici de la professió.

Pel que fa a l’escàs atractiu que exerceix per a les dones, reclamen zones de descans més equipades, amb espais separats i garanties de seguretat. Davant aquesta mancança estructura­l, des d’associacio­ns com ara Astic es demana “una flexibilit­zació més gran dels requisits per contractar personal estranger que treballi com a transporti­sta”.

Segons el sindicat europeu ETF (Federació Europea del Transport), “l’escassetat de conductors a causa de la falta de llocs de treball decents s’ha disparat els últims mesos. Amb la pandèmia i els tancaments que van paralitzar el sector dels autobusos i autocars, un nombre important dels seus conductors van trobar feina en altres llocs. Sense unes condicions dignes en el transport per carretera, no ha de sorprendre

Un de cada cinc xofers de vehicles pesants diu que no està satisfet amb la seva feina

que els joves i les dones mostrin poc interès per incorporar­se al sector, i també cada vegada és més difícil convèncer els conductors profession­als que no abandonin la feina”.

Per l’IRU, “tot i que l’automatitz­ació canviarà en el futur la professió, no alterarà en el futur la demanda de conductors profession­als”. Per millorar la situació, es multipliqu­en les propostes: des de rebaixar les cotitzacio­ns a la Seguretat Social fins a simplifica­r i abaratir l’accés a la professió (que pot costar fins a 6.000 euros).

La Generalita­t aquesta setmana ha formalitza­t un cicle de formació profession­al perquè el pròxim curs cinc instituts públics catalans ofereixin un grau mitjà de Conducció de Transport per Carretera. Encara queda camí. ●

 ?? Bavier Cervera ?? Un conductor amb el camió entrant al port de Barcelona
Bavier Cervera Un conductor amb el camió entrant al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain