La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ikea relocalitz­a producció i augmenta la fabricació a Europa fins a un 70%

El grup suec afronta un increment de la demanda dels seus productes mentre té problemes de proveïment

- Rosa Salvador

Ikea ja fabrica a Europa un 70% dels productes que ven a la regió, segons va explicar Jesper Brodin, conseller delegat d’Ingka Group, la matriu del grup suec, en el marc de la fira de disseny H22 que se celebra a la ciutat sueca d’Helsingbor­g. “Des del començamen­t de la pandèmia hem vist un interès més gran a millorar la llar i un augment de la demanda de productes Ikea. I alhora, interrupci­ons en la cadena de subministr­ament de tota la indústria que també ens afecten”, va assenyalar Brodin.

Per això, va afegir, “estem estudiant com acostar el proveïment i la producció allà on venem els productes”, de manera que el 70% de la fabricació a Europa que ja s’ha assolit podria fins i tot augmentar “amb el temps”.

La firma sueca ja va anunciar fa uns mesos una relocalitz­ació de producció a Turquia, però busca també augmentar els proveïdors espanyols, van assenyalar portaveus del grup.

Espanya va ser l’any passat un dels tres mercats en què el grup va créixer amb més força, juntament amb els Estats Units i Rússia. Brodin va explicar que “el nostre compromís amb Espanya és a llarg termini, i el pla d’expansió que desenvolup­em des del 2021 es completarà el 2023. Madrid i Barcelona són ciutats estratègiq­ues per a Ikea a nivell global. Durant els últims tres anys el nostre objectiu ha estat invertir 150 milions d’euros i crear 750 llocs de treball, i anem per bon camí”.

La firma, a més, ha utilitzat Espanya per provar nous conceptes comercials. “Madrid és el mercat en què vam provar per primera vegada botigues més petites als centres de les ciutats, un format que ha tingut èxit i que hem portat a d’altres mercats”, va afegir. A Catalunya, a l’avinguda Diagonal de Barcelona i també a Sant Pere de Ribes, l’empresa hi està provant un altre format, els centres de planificac­ió i disseny Ikea Planning Studio.

“Sempre estem explorant com podem renovar-nos. Tenim un objectiu clar, que és ser més accessible­s, assequible­s i sostenible­s i, per fer-ho, estem provant molts formats i maneres de trobar-nos amb els clients, on sigui, quan sigui i com vulguin perquè gaudeixin de la millor experiènci­a Ikea”, va assegurar el conseller delegat del grup.

En aquest marc, va explicar Brodin, la firma hi encaixa la seva digitalitz­ació, que va créixer exponencia­lment des de l’inici de la pandèmia: l’any passat les seves vendes en línia van créixer un 73% i avui, malgrat que les botigues tornen a estar obertes, suposen prop del 30% de la facturació global. “Pocs clients utilitzen un sol canal. Com a exemple, sabem que més d’un 80% comencen la compra en línia i després continuen a la botiga, i després potser tornen al web per fer la comanda”. Per això, explica, l’objectiu del grup no és assolir un determinat percentatg­e de vendes per internet. “Per nosaltres no es tracta d’una cosa o una altra, es tracta d’oferir tots dos canals i brindar als clients una experiènci­a perfecta”.

Ikea va anunciar una pujada mitjana de preus d’un 9% el mes de gener a causa de la pujada dels costos de les matèries

La cadena va apujar els preus un 9% al gener i no descarta més augments per l’alça dels materials

L’any passat les vendes en línia van créixer un 73% i avui suposen prop d’un 30% de la facturació

primeres, però els costos s’han incrementa­t encara més arran de la invasió russa d’Ucraïna, cosa que podria portar el grup a aplicar pujades addicional­s. “L’assequibil­itat és essencial per a Ikea i la nostra intenció continua sent mantenir els nostres preus tan baixos com sigui possible”, va assenyalar Brodin. “Fins i tot hem absorbit molts d’aquests augments i hem reduït els nostres marges, però Ikea, com moltes multinacio­nals, no és immune a la situació macroeconò­mica”, va reconèixer. ■

 ?? Christian Andersson / L! ?? Jesper Brodin, conseller delegat d’Ingka, la matriu d’Ikea
Christian Andersson / L! Jesper Brodin, conseller delegat d’Ingka, la matriu d’Ikea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain